Den 31. december 2000 havde Thomas Madsen-Mygdal som så mange andre danskere et nytårsforsæt. Ikke om at droppe smøger eller overflødige kilo, men manien med at følge Nasdaq-kurverne dagligt. Man kan ikke bygge sin virksomhed på et så skrøbeligt fundament som andre menneskers svingende investeringslyst, lyder konklusionen fra Thomas Madsen-Mygdal, iværksætter, direktør, programmør og debattør.
Han sidder i en upoleret, næsten tom garage på Christianshavns Kanals yderste mole og forbereder sig til at byde web-branchen velkommen til den fjerde Reboot-konference.
? Alle leder efter fundamentet i denne branche, og mange har været nødt til at foretage en kraftig selvvurdering, siger han.
Den gjorde han selv i månederne op til årsskiftet.
? Jeg er kommet til den konklusion, at en hel generation er blevet præget af drømmen om penge. Folk er gået på kompromis med deres værdier, fordi de pludselig så, at de på tre år kunne sikre sig økonomisk for resten af livet, siger han.
Da Reboot blev afholdt første gang i 1998, var Boo.com ikke lanceret og Toycity kun et glimt i venture-kapitalisternes øje. Eventen bød velkommen til 700 mennesker fra ind- og udland, der alle havde set potentialet i Internet. Men de fleste var langt fra millionærer, højst visionærer, og en del af den ånd vil Thomas Madsen-Mygdal gerne have tilbage ved Reboot 4.0, som finder sted den 23. maj.
Mangler danske vejvisere
? Vi vil gerne have en intim atmosfære. Sidste år var alle lidt selvfede og hørte måske ikke rigtig efter, hvad talerne sagde, siger han og understreger, at det er frontløberne inden for web-design og nytænkning, der står på scenen.
Det betyder oftest udenlandske talere, og det tilskriver Thomas Madsen-Mygdal det faktum, at det ikke er herhjemme, at de største innovatører og visioner befinder sig. Reboots målgruppe er de skabende kræfter i web-branchen, og de har det med at se mod USA eller til nød Sverige efter inspiration, mener han.
Men en enkelt dansk taler bliver det nok til, for målet for Reboot ? både som konference, som web-medie og i sin seneste inkarnation som kvartalsmagasin på gammeldags træpulp ? er, at de danske referencerammer skal træde noget klarere frem. Thomas Madsen-Mygdal mener nemlig ikke, at relationerne indbyrdes i den danske web-branche er optimale det meste af året.
? Folk kender alle de store amerikanere og svenskere, men ikke manden henne om hjørnet, som måske laver noget interessant. Vi vil gerne vise de danske historier. Hvert kvartalsudgave bliver både noget om design, teknologi, visioner og livsstil. Økonomisk kunne vi ikke have valgt et dårligere tidspunkt, men revolutionen fortsætter, siger han med et skævt smil.
Tid til at komme videre
Idéudviklingen af magasinet er kun en af de ting, han selv har fordrevet tiden med siden Reboot 3.0. Han sidder i bestyrelsen for et par virksomheder, han ikke vil afsløre navnene på, er freelancekonsulent, i gang med et projekt om weblogs og arbejder med optimering af købeoplevelsen på e-handels-websteder. Branchen har nok at tage fat på, mener han.
? Vi står i et skisma, hvor man aldrig har haft bedre muligheder for at komme videre, siger Thomas Madsen-Mygdal og peger på, at der i dag ikke findes en seriøs virksomhed, som ikke har taget stilling til internet.
Derfor irriterer det ham åbenlyst, at mange medier først tog nettet alvorligt, da dotcom-virksomhederne var på deres højde ? og at man nu ryster på hovedet af hele branchen.
For ham startede det professionelle arbejde med Internet allerede midt i 1990?erne, blandt andet i virksomhederne Radiator og Mondo.
? Hele dotcom-tingen kom efter, at mange af os havde knoklet gratis i fire år. I ?95-96 grinede folk ad os, når vi prædikede om, hvor stort nettet ville blive. Men vi grinede sidst, siger han.
? Faktisk har nettet sejret ad helvede til, lyder det bestemt fra Thomas Madsen-Mygdal.