Af Jesper Troelstrup Andersen *
Luften blev lukket ud af, hvad der måtte have været af spænding, inden Telias pressemøde begyndte. Kommunikationsdirektør Anderes Krarup meddelte, at man ikke kunne kommentere denne uges rygte om, at det svenske teleselskab er ved at overtage TDC Tele Danmark. De seneste uger har pressen i henholdsvis Sverige, Norge og Tyskland boltret sig i spekulationer om, hvorvidt deres nationale teleselskab er ved at overtage den amerikanske telegigant SBC's bestemmende andel af Tele Danmarks aktier. Men hvad der foregår af forhandlinger sker tilsyneladende på et højere plan end de pågældende selskabers danske ledelser.
Derimod ville Telia Danmark gerne fortælle om sin nye strategi, der kommer i en forholdsvis sen erkendelse af, at selskabets rolle er en anden i Danmark end i Sverige. I hjemlandet er Telia et stort såkaldt full service-selskab, der har alle tele- og dataprodukter på hylderne. På denne side af sundet er selskabet forholdsvis nyetableret.
? Vi har to forskellige roller i de to lande. Med den størrelse vi har, kan vi ikke blive full service-provider i Danmark, siger Per-Erik Ångman, der er administrerende direktør i Telia Telecom.
Det betyder, at Telia vil tilbyde datatjenester inden for VPN (Virtual Private Network) og inden for netværkssikkerhed og betalingsløsninger sammen med partnere som DM-data og PKI. Disse områder er også nogle af dem, der bliver vist på Telias sikkerhedsorienterede stand på NTI 2001.
Går ikke efter nye kunder
Telia bliver almindeligvis anset for at være det af de større nye teleselskaber på det danske marked, der har klaret sig dårligst. Selskabet har fået betydeligt færre mobilkunder end den anden nytilkommende Mobilix/Orange og lå i en periode også efter service provideren Debitel. Det er dog ikke overraskende slet ikke selskabet egen opfattelse.
? Vi har en stor kundebase i Danmark. Vi har over en million telekunder og mere end 35.000 erhvervskunder. Derfor er vores første mål heller ikke at skaffe nye kunder, men at tilbyde nye tjenester til dem, vi har, siger Per-Erik Ångman.
Platformen til disse nye tjenester skal være Telias backbone, som Per-Erik Ångman betegner som "Europas bedste". Dette net skal danne grundlag for udbud af video over nettet.
? Vi er inde i en periode, hvor brugerne ønsker at kunne dele tjenester på nettet og for eksempel give partnere adgang til lokalnettet. Det stiller nye sikkerhedskrav, og disse og de nye muligheder for at sende streaming video stiller store krav til backbone, som vi har taget højde for, siger salgsdirektør Ernst Lillieholm fra Telia.