Den Microsoft-ejede gratis email-tjeneste Hotmail er verdens største med over 100 millioner brugere på verdensplan ? og med over 580.000 konti oprettet af danskere.
Men Microsoft Networks (MSN) som administrerer Hotmail, har ikke haft succes med at holde indboksene fri for uønskede markedsførings-e-mails, trods tjenestens strenge regler om spam.
Spam fra MSN
? Der bliver arbejdet meget med det her på mange fronter, men der er lige så mange, der arbejder imod os. Det er et stigende problem, siger Jens Lernø, Business Development Manager hos MSN.dk. I den forløbne uge har man relanceret e-mail-tjenesten med et nyt look, flere reklamer på forsiden, og ifølge MSN med et forbedret spam-filter.
En iøjnefaldende faktor ved spam-problemet er, at meget spam tilsyneladende stammer fra adresser, der er oprettet hos MSN.com selv. Uopfordret markedsføringsmateriale fra adresser med navne som lean_life@msn.com, debt.free@msn.com, og best.rates@msn.com, lander dagligt i Hotmail-bokse.
Spammen stammer ofte fra udbydere af gældssaneringsprogrammer og finansielle tjenester samt umiddelbart underlødige slankekurs-forhandlere, alle lokaliseret i USA og tilsyneladende tilhørende under msn.com-
domænet.
I USA fungerer MSN nemlig også som udbyder af netadgang for en fast månedlig pris, i konkurrence med eksempelvis AOL.com. Det er kunder til denne MSN-tjeneste, som har e-mail-adresser med endelsen ?@msn.com?.
Hos MSN.dk medgiver Jens Lernø, at han selv har oplevet en forholdsvis stor mængde spam i sin egen Hotmail-indboks, men han har dog ikke bemærket, at mange tilsyneladende stammer fra MSN-adresser.
Kan ikke checke spammere
Ifølge Hack Kampbjørn, Security Engineer hos firmaet Vigilante, som specialiserer sig i test af Internet- og netværksikkerhed, er der to mulige forklaringer på den megen spam fra med afsender-adresse hos MSN. Enten er der tale om, at kontohavere hos MSN?s netadgangs-udbyder misbruger deres konti til at spamme, eller også eksisterer de pågældende e-mail-adresser slet ikke. Det er nemlig forholdsvis let at sætte en anden e-mail-adresse end ens egen ind i afsenderfeltet.
? Jeg vil umiddelbart gætte på, at de er fiktive og at de bliver genereret til engangsbrug. Teknisk er det meget let at spamme, siger Hack Kampbjørn.
Den logiske forklaring på, hvorfor netop msn-afsenderadressen er så populær blandt de spammere, som bombarderer Hotmail-brugerne, er tilsyneladende simpel:
Hvis man som Hotmail-bruger vælger at bruge sin indboks-beskytter, er standard-indstillingen sat således, at adresser fra Hotmail- eller msn.com-afsendere ikke filtreres fra, selv om de har karakter af masse-sendinger. Denne indstilling vil man typisk vælge, hvis man ikke vil risikere at miste mails fra andre Hotmail-brugere ? samt fra e-mail-administratoren.
Men da Microsoft står bag forvaltningen af e-mail-serverne under både MSN.com og hotmail.com, burde det teknisk være muligt at checke adresserne med msn.com-endelsen for validitet.
Hvorfor det tilsyneladende ikke sker, kan der være flere forklaringer på for en e-mail-udbyder, mener Hack Kampbjørn.
? Det er et spørgsmål om teknik og penge. Det kan være for dyrt rent forretningsmæssigt, mener han.
Men Jens Lernø fra MSN.dk afviser, at msn-spammen ville kunne blokeres, inden den lander hos hotmail-brugeren.
? Det er ikke muligt i afsendelsesøjeblikket at checke, om den pågældende mail kommer fra en msn-konto, siger han.