Den børsnoterede danske elektronikvirksomhed Thrane og Thrane meddelte mandag Københavns Fondsbørs, at selskabet har indgået en aftale med norske ASA om at købe datterselskaberne Nera SatCom og Nera WBA Satellite. Prisen er sat til 235 millioner kroner i kontanter foruden en stor bid af aktierne i selskabet.
I forbindelse med handlen udvides aktiekapitalen med godt en million nye aktier, hvilket svarer til 40 procent af aktiekapitalen efter aktieudvidelsen. Umiddelbart efter meddelelsen steg selskabets aktie på fondsbørsen fra kurs 96 til lidt over 100.
Betingelser
Målet med handlen er at skabe en førende producent af udstyr til satellitkommunikation, som er stærk nok til at gøre sig gældende på såvel mobil som bredbåndsmarkedet, oplyser Thrane og Thrane i meddelelsen til Københavns Fondsbørs. Efter indgåelsen af aftalen, der er betinget af en række forbehold, har Thrane og Thrane 175 forhandlere i mere end 60 lande, 580 ansatte og en årlig omsætning på lidt mere end én milliard kroner.
Aftalen betyder, at Thrane og Thrane nu er suverænt førende i verden, når det handler om Immarsat terminaler og LES, men målet er at opnå en position, så selskabet også kan gøre sig gældende indenfor udstyr til mobil- og bredbåndsindustrien. Samlet stiler Thrane og Thrane efter en årlig omsætning på to milliarder kroner om fire år og et driftsresultat på 15 procent.
Før sammenlægningen bliver en realitet skal der dog gennemføres en detaljeret juridisk og finansiel undersøgelse af selskaberne, en såkaldt due diligence. Desuden skal aftalen godkendes af begge selskabers bestyrelser, af Neras koncern- og bedriftsudvalg, af aktionærerne samt af myndighederne. Går handlen glat igennem, er den forventede overleveringsdato begyndelsen af oktober.
Fornuftigt træk
Finansanalytiker Kalle Huhdanmaki fra Dansk Aktie Analyse vurderer, at sammenlægningen af de to konkurrenters satellitaktiviteter er et fornuftigt træk.
- Umiddelbart lyder det positivt, og det hænger meget godt sammen med udmeldingerne, da Thrane og Thrane gik på børsen, siger Kalle Huhdanmaki.
- Jeg tror helt sikkert, at der er en hel masse synergier at hente ved at lægge selskaberne sammen, men det er selvfølgelig en stor mundfuld. Det er tæt på, at det er den lille, der overtager den store, siger han.