Interview: På vej ud af pc-æraen

I arbejdslivet vil det snart være slut med at være tvunget til at sidde fastlåst ved en pc. IT vil findes i vægge, borde, kuglepenne, og brugervenligheden vil være bedre. IT-spåmanden Preben Mejer skitserer rammerne på jobbet anno 2007.

Disse ord sidder du nok og læser på din pc. Men fremover kan den traditionelle skrivebordscomputer godt indstille sig på mindre opmærksomhed. For den er ofte for gumpetung, ufleksibel og fastlåst.

- Ligesom en schweizerkniv kan pc'en løse en hel vifte af opgaver, men vi har ikke brug for et apparat, der gør alting lige dårligt. Derfor bevæger vi os væk fra pc'en som enehersker og mod flere apparater, der løser bestemte formål.

Sådan siger IT-spåmanden Preben Mejer. Han har tre visitkort, der alle handler om at udpege, udtænke og udvikle fremtidens teknologier - opfindelser der vil præge vores hverdag hele urskiven rundt.

Preben Mejer er udviklingsdirektør i TDC og han er ansvarlig for udviklingslaboratoriet Innovation Lab i Århus IT-bydel Katrinebjerg.net. Derudover er han udpeget af IT-ministeriet som formand for det panel, der står for
Erhvervsfremmestyrelsens fremtidssyn og udpeget af videnskabsminister Helge Sander som formand for det panel, der står for ét af IT-ministeriets fremtidssyn.

så er han udpeget af IT-ministeriet som formand for det panel, der står for Erhvervsfremmestyrelsens fremtidssyn.

IT-udviklingen bevæger sig væk fra den stationære computer. Nu er der fokus på, hvad der skal til, for at IT overalt kan fungere, så det er lige til at gå til for brugerne.

Allestedsnærværende IT

Det er det, forskere og udviklere kalder pervasive computing. Allestedsnærværende umærkeligt understøttende IT, som man intuitivt kan bruge nærmest uden at tænke over, at det er IT. Og det, forventer Preben Mejer, vil få betydning for, hvordan vores arbejdsliv foregår ud om blot fire-fem år.

Hvad er pervasive computing?
Det engelske ord "pervasive" kan oversættes til allestedsnærværende. Sætter man "computing" efter, betyder det altså, at IT findes overalt i vores omgivelser hjemme og på jobbet. Det kan være i en kuglepen, en væg eller en plæneklipper.

Pervasive computing er, når ting får indbygget IT-kraft (processorer, sensorer og aktuatorer) bliver "intelligente" og kobles sammen, for eksempel trådløst på netværk eller internet.


Der sker allerede en tilvækst i antal teknologiske apparater. I de forløbne otte måneder har hver europæisk husstand i snit udvidet sin bestand af elektroniske dimser med en.

- Man kan sammenligne det med sko. Jeg skal til møde med Leif Dyremose om lidt, og dér tager jeg mine pæne sko på. Men når jeg skal ud og løbe, tager jeg mine løbesko på. Man vælger mellem forskellige værktøjer, der fungerer bedst til formålet, siger Preben Mejer.

Selv har han ialt fem mobiltelefoner og seks forskellige pc'er samt flere andre dimser.

Det kan måske lyde besværligt at skulle skifte imellem og måske også slæbe rundt på et hav af apparater fremover. Men det behøver det ikke nødvendigvis at blive.

For teknologien vil i mange tilfælde blive indlejret i ting, vi i forvejen omgiver os med eller bærer rundt på. Kuglepen og papir for eksempel. Svenske Anoto lancerer i efteråret 2002 en elektronisk pen samt digitalt papir.

Vægge og bordplader på kontoret kan fungere som fleksible skærme fremfor den grå plastikkasse, vi kender i dag.

Stort set alle apparater skal fungere mobilt, trådløst og gnidningsløst sammen.

- I dag har vi primært konvergens på apparatniveau. Og der er tit bøvl med at få tingene til at snakke med hinanden - for eksempel at tilslutte en ny printer. Men fremover vil vi få konvergens på dataniveau. Det vil sige, at vi vil have adgang til vores data uanset fra uanset hvilken device, mener Preben Mejer.

Forskellige værktøjer

Denne jongleren rundt med værktøjer skal også være legende let for at blive en succes.

- Vi skal have en helt anden grad af funktionalitet end i Bill Gates-æraen. Pc-verdenen er jo skabt ud af et nørdmiljø, men nu skal vi have apparater, som selv min far og mor kan betjene uden problemer, siger Preben Mejer.

Brugervenlighed kan blandt andet bestå i, at tingene er såkaldt intelligente. De kan forudse, hvad man har brug for ud fra arbejdssituationen, og fordi de lærer ens vaner at kende.

Som eksempel nævner den omkringfarende Preben Mejer, at mail-dimsen automatisk ville hente hans mail og andre beskeder frem, hver gang han lander i en lufthavn.

Intelligensen i morgendagens soft- og hardware vil betyde en bedre understøttelse af samarbejde og projektarbejde. Processer vil automatiseres, og arkiveringssystemerne bliver mere avancerede.

Alt i alt vil IT-udviklingen - hvis den går som Preben Mejer spår - altså gå i ny retning med udgangspunkt i mennesket fremfor maskinen. Det bliver maskinerne, der skal indrettes, så de harmonerer med vores opgaver, omgivelser og krop.

Relevante links:

En arbejdsdag i 2006 - et fremtidsscenarie tegnet af HKs blad Kommunalbladet.

Innovation Lab Katrinebjerg - en miniklynge af netværkede virksomheder og forskere i IT-byen Århus.

Center for Pervasive Computing Katrinebjerg - et partnerskab mellem erhverv og forskning på området pervasive computing - IT i alting.

Tidslinie over kontormaskiner gennem 100 år på Kommunalbladets websted.

Artikelsamling om pervasive computing i MIT Media Labs magasin, Technology Review.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere