Besværligt bredbånd, nej tak

Hastigheden på bredbånd stiger fortsat, mens priserne går hastigt nedad. Men hvad skal du være opmærksom på, når du bestiller sit hurtige ADSL2+ bredbånd? Få svaret her.

Stadig mere hastighed

PC World anmeldte (læs anmeldelsen her) for nyligt en 20 mbit ADSL2+ linie fra firmaet Fullrate. Men som PC World købsguide til det lynhurtige bredbånd viser (læs historien her), så er Fullrate ikke alene på markedet.

Også traditionelle firmaer som TDC og det ét år gamle CPH Metronet tilbyder hastigheder, som kan få ældre trådløse netværk til at blive flaskehalsen i hjemmet.

- Hvad folk egentligt bruger de hurtige linier til står fortsat hen i det uvisse, siger Niels Ingor, der er ansvarlig for CPH Metronet i Danmark.

Han har ikke tal for udnyttelsesgraden af CPH Metronets 24 mbit-produkter, men understreger samtidig at den uden tvivl er stærkt stigende med introduktionen af web-tv fra først DR og TV2 og senere nutv.dk med Kanal 4 og 5.

Med introduktionen af billigt og hurtigt bredbånd i de fleste store byer forventes det, at mange enten er i gang med at skifte eller vil skifte inden for det næste stykke tid.

Men har man én gang prøvet at oprette, skifte eller flytte bredbånd ved man også, at det nemt kan udvikle sig til et forløb, der vækker minder om Processen af Frans Kafka.

Denne forfatter har da også engang brugt tre måneder på at slås med et nu fusioneret bredbåndsselskab som formåede at sende regninger for stort og småt samtidig med, at de var i stand til at miste samtlige otte breve sendt til selskabet, heraf tre af dem anbefalede.

Den beskrivelse kan Niels Ingor fra CPH Metronet godt nikke genkendende til, men understreger:

- Der er ikke noget rocketscience i dette her overhovedet. Har du som selskab adgang til fiberet, er det et standardprodukt, som du sammensætter. Det, som adskiller en operatør, er teknisk kunnen og kundeservice, fortæller Niels Ingor.

Kobberet der forsvandt

Men kundeservicen kan være det springende punkt. Netop med de mange spændende tilbud vil mange blive fristet til at skifte – og samtidig vil flere opgive det traditionelle fastnet-nummer til fordel for kombinationen af bredbånd og IP-telefoni.

Men flytter du ind i en ny bolig eller har du i en periode ikke haft et fastnet-nummer, kan hurtigt få den frygtede besked om, at der ikke er nok såkaldt rå kobber til rådighed.

- Hvis du flytter og har et telefonstik i den nye lejlighed, men endnu ikke et fastnetnummer – og heller ikke vil have det, så har TDC muligheden for at benytte kobberet til andre i området. Det er det, som sker, når du får beskeden om, at der ikke er noget ledigt kobber, forklarer Niels Ingor

Han slår samtidig fast, at at beskeden også kan komme, hvis du skifter bredbåndsudbyder og din nuværende ADSL ikke er opsagt.

Du kan imidlertid selv gøre en hel del for at undgå at miste forbindelsen i kortere eller længere tid ved en flytning, fortæller Niels Ingor:

- Timing er vigtig i denne sammenhæng. Bestiller vi plads hos TDC bare en dag for tidligt, så vil vi få at vide, at der ikke er noget ledigt kobber til adressen, siger han og understreger, at det er vigtigt at have styr på, hvornår man har opsagt sin eksisterende ADSL til.

Det er derfor en god ide at opsige med 60 dages varsel hos din eksisterende leverandør, sådan at man ikke pludselig står uden internet. Det bør man gøre, selvom de fleste, efter at en eventuel bindingsperiode er udløbet, kun har én måneds opsigelse.

For reelt kan processen tage længere tid, specielt hvis bare små ting går galt. For eksempel kan du ofte først få sikkerhed for, at der er rå kobber nok til din linje, når der er lagt en endelig bestilling hos TDC – og har du en måned til levering, kan det godt ske, at det først er 1-2 uger inden.

En anden ting, som du ifølge CPH Metronet kan gøre, er at ringe og spørge den kommende bredbåndsleverandør om, hvad man skal gøre, når man tilmelder sig.

Det kan være være meget forskelligt. Hos CPH Metronet skal man selv opsige sit engagement hos den eksisterende leverandør, konkurrenten Fullrates kundeservice tager sig af den del.

Har du desuden ikke en fastnet-telefon, men kun ADSL, så er det en god ide at kende sit EN-nummer. EN-nummeret er det unikke nummer, som din rå kobberforbindelse har. Vil du hjælpe bestillingen på vej, kan du derfor få oplyst det EN-nummeret og give det videre til din nye leverandør, der bruge det ved bestillingen hos TDC.

Husk, at går du helt sur i det kablede bredbånd og bor du i en større by, så findes alternativet WiMAX også. Her kræver bredbåndet blot en boks på størrelse med et normalt modem i vindueskarmen.

Efter ADSL2+ kommer VHDSL

Synes du allerede nu, at du er vokset fra din linie på 20 eller 24 Mbit/s, så er der håb for dig. Næste generation af bredbånd baseret på kobber er på vej.

Den teknologi kaldes VHDSL, og TDC er allerede nu ved at lave fremskudte centraler for at kunne understøtte VHDSL.

Det betyder at der sandsynligvis kommer mindre rackskabe op i bybilledet, for VHDSL kræver, at man kommer tættere på forbrugeren.

Optimalt skal forbindelsen ned på cirka en kilometer, og det betyder dermed også, at landområder må vinkel farvel til denne form for bredbånd.

I stedet må de sætter deres lid til WiMAX, som bliver stadigt mere udbredt. Det har PC World skrevet om her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere