Torsdagstippet: Kør flere styresystemer samtidig

Gør pc'en til vært for flere virtuelle pc'er med et simpelt program og kør flere operativsystemer på pc'en uden at forstyrre det eksisterende system. Kort sagt: Kør Linux på Windows eller Windows på Linux. Det er let.

De fleste har kun et operativsystem på deres pc, og i de fleste tilfælde er det en udgave af Microsoft Windows.

Får man interesse for at køre flere operativsystemer, skal man ompartitionere sin harddisk og installere en multiboot-loader. Det kan fungere fint, men det er teknisk, og hvis man ikke er forsigtig, kan man miste hele harddiskens indhold - inklusive det oprindelige operativsystem og alle sine data.

Der er selvfølgelig andre og bedre måder at køre flere operativsystemer på samme pc, og læser Torben Sindberg har været så venlig at pege på VirtualBox og Pen Drive Linux, som vi skal afprøve her.

VirtualBox

Virtualiseringsteknik er noget, de færreste beskæftiger sig med, men med VirtualBox (www.virtualbox.org) er det lige så let som alle andre typer applikationer.

Ved at installere open source-programmet VirtualBox på pc'en, kan man oprette flere virtuelle pc'er med virtuelle harddiske og egne operativsystemer. De virtuelle harddiske er blot filer på pc'ens rigtige harddisk, og de virtuelle pc'er køres i et vindue. Det bedste er dog, at man kan installere forskellige operativsystemer på disse virtuelle pc'er.

Vi installerede eksempelvis Ubuntu Linux 7.10 på en virtuel pc, der kørte på en notebook med Windows Vista, og det fungerede perfekt.

VirtualBox-programmet kører på Windows, Linux og Mac og understøtter installering af en lang række operativsystemer deriblandt Windows NT/2000/XP/Server 2003/Vista, DOS/Windows 3.x, Linux (med kernel 2.4 og 2.6) og OpenBSD med flere.

Pen Drive Linux

Hvis man ønsker at køre Linux på sin Windows-pc, kan man også installere hele operativsystemet på en USB-hukommelse. Forskellen på en Linux boot-cd og denne løsning er selvfølgelig, at man med USB-hukommelsen kan gemme sine indstillinger og dokumenter sammen med operativsystemet. Omvendt kræver det, at ens pc kan boote fra en USB-hukommelse, og det er det ikke alle der kan.

Har man lyst til at prøve at installere Linux på en USB-hukommelse, finder man på Pen Drive Linux udførelige forklaringer på, hvordan dette gøres med forskellige Linux-distributioner deriblandt Ubuntu, Knoppix, Gentoo og andre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere