Livet med en browser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. februar 2002.


I rækken af suk over web-designerne er vi nået til de databasebaserede hjemmesider. Og det er da en god ide at have en database med tekster eller varenumre eller alt muligt andet stående bag ved web-serveren.
Det er fleksibelt, og via forskellige former for scriping er det muligt at fabrikere nydelige design på siderne. Men uheldigvis er der ofte en lille hage ved sagen, nemlig at ingen database er bedre end programmeringen af forspørgslerne. Dermed menes, at junk-forespørgsler også giver junk-uddata. Den kendte Jijo-regel. Det ved alle databaseprogrammører, og derfor opstilles der normalt også fornuftige testskema, hvor der sikres at databaseprogrammeringen fanger og reagerer fornuftigt på fejl i inddata.
Det gør, at man kan fortælle brugeren "Beklager! bogstaver er ikke tilladt i kundenummeret" i stedet for beskeden "illigal request - err: 0b3462".
Men det er forbavsende ofte, at den programmering ikke er i orden. Og der er en ubehagelig lille-drengsfornemmelse ved at skrive "København" i et felt og se appllikation samt database gå i dørken. Der er nu intet som
ø-er til at få applikationer til at mene, verden er korrupt.
Derefter gik der flere timer, hvor der kun kom en SQL-fejlmeddelelse frem. Tilsvarende kan man ende på en helt blank side, som Internet Explorer viser med statusmeddelelsen "done". Og det er helt rigtigt.
Der er et eller andet knækket i systemet, og virksomheden har tydeligvis ikke overvågning af deres applikation. Og derfor er alt dødt indtil en eller anden kigger efter.
Det leder hen til, at databasesystemer skal testes, og i det mindste overvåges. Og det er i dette tilfælde applikationen, der skal overvåges.
For web-serveren har det fint, og databasen kører formodentligt også, hvilket betyder, at nogen enten skal kigge i logfilerne, eller samme nogen skal have fået indbygget fejlrapportering i applikationen.
Naturligvis er det næppe muligt for de fleste beslutningstagere at gennemskue en teststrategi for databaser, men har man betalt for et websted, er minimum at der foreligger en teststrategi, dokumentation for testen og en overvågningsstrategi for applikationen.
Mangler de ting, bør man kræve økonomisk kompensation - eller blod!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere