Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. oktober 2002.
HP indbygger gigabit LAN i alle deres pc'er fra næste år. Men samtidigt varsler HP en helt ny generation af tynde klienter, hvor netværksforbindelsen når helt ind i hukommelsen, hvorved styresystemets rolle minimeres.
Stockholm: Fremtidens tynde HP-klient er ikke meget mere end RAM-hukommelse med direkte adgang til et LAN, et grafikkort og et mikroskopisk styresystem.
- Udbredelsen af Gigabit Ethernet vil gøre teknologier som RDMA (Remote Direct Memory Access) mulige. Her vil en server kunne plante programmer og data direkte i hukommelsen hos en tynd klient eller selv afvikle programmerne og bare overføre data til grafikkortet i den tynde klient, siger Brice Clark, strategichef for HP's afdeling for netværkskomponenter.
Han mener, at det kan betyde tynde klienter, der er lige så hurtige som dagens pc'er, men til en brøkdel af prisen for en komplet pc med harddisk, RAM og styresystem.
Hjælper også bestående
Men det kræver, at der udvikles helt nye typer af software for at kunne opnå dette.
Dagens tynde klienter ligner nemlig en pc i opbygning, hvor Sun dog med deres SunRay-terminaler minder mere om HP's visoner. Her skal styresystemet nemlig ikke foretage sig ret meget mere end at sende data fra mus og tastatur til en server, og håndtere de data eller programmer, der kommer retur fra serveren.
Men også dagens bestående tynde klienter vil kunne drage fordel af udbredelsen af gigabit-LAN, idet både Microsoft Terminal Server og Citrix Winframe vil kunne nyde godt af den forøgede båndbredde.
Også tynde klienter i Unix-verdenen baseret på Xwindows vil nyde godt af denne udvikling, idet Xwindows som standard ikke indeholder komprimering af skærmbilleddata, og derfor vil have endnu større fordele af gigabit-båndbredden.
- Jeg føler mig overbevist om, at udbredelsen af Gigabit Ethernet vil betyde udvikling af nye typer af produkter, der netop anvender netværket som bærende element, siger Brice Clark.