Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. oktober 2002.
I dag kan de fleste europæiske bilfabrikanter levere biler med integreret mobiltelefon. DVD-afspillere og GPS er andre muligheder. Det næste bliver harddiske og personradar, så bilen genkender køreren og handler derefter.
Det største problem ved at spække en bil med IT er føreren. For ligegyldigt hvor meget intelligens, man forsyner bilen med, så drejer det sig om at kunne betjene de installerede muligheder, samtidigt med at man kører bil. Og det helst så sikkert som muligt, Det sidste har fået flere bilfabrikanter til at forvandle deres biler til en rullende mobiltelefon, hvor man simpelthen stikker sit SIM-kort i en holder i instrumentpanelet. Derefter er bilen blevet til en mobiltelefon, hvor det numeriske tastatur sidder på instrumentpanelet og højttaler og mikrofon er fuldt integreret i bilen. Også GPS-systemer er ved at vinde indpas.
Næste skridt bliver underholdning til passagererne, hvor DVD-afspillere leverer film til de længste kørerture.
Harddiske på vej
Derefter forventer flere IT-fabrikanter, at der dukker harddiske op i bilerne. Japanske Toshiba forventer simpelthen, at biler er et af de største vækstområder for 2,5 tomme harddiske. De skal rumme driftdata fra bilen, så værkstedet har en komplet historik over bilens opførsel, men også IT-data som MP3-filer, e-post, SMS'er og datafiler af enhver art. Det kan bruges til digital radio, hvor man kan få optaget relevante informationer automatisk, sådan at for eksempel alle sportsresultater ligger parat på harddisken, når man kører hjem fra arbejde.
Men harddisken kan også rumme persondata. I dag kan Mercedes S-klasse biler genkende deres fører via en elektronisk nøglering. Men i fremtiden vil bilerne ifølge Siemens være udstyret med radar, som kan identificere føreren i fire forskellige zoner. Det drejer sig om en detektionszone, hvor førerens elektroniske nøglering detekteres, en autentifikationszone, hvor føreren bliver verificeret mod bilens database, en adgangszone, hvor bilens låsesystem er aktivt, og endelig en intern zone, hvor musikanlæg og sæder indrettes efter føreren. Det betyder alt sammen, at der kan bygges låsesystemer, hvor bilen automatisk bliver låst, hvis føreren fjerner sig fra bilen.
Sådanne systemer forventes at være på markedet i 2005. Men allerede i år vil den nye Audi A8 kunne genkende sin fører via en indbygget fingeraftrykslæser.
Der er også integrerede informationssystemer på markedet. BMW og Volkswagen tilbyder for eksempel systemer, hvor bilen har kontakt med et net af servere, som kan levere trafikoplysninger og andre lokale oplysninger, for eksempel om hoteller og restauranter. Her forventes GPRS at være en teknologi, som for alvor vil sætte gang i sådanne systemer.
Billedtekst:
I dag kan man få en BMW, der via internet og informations-skærm kan hjælpe en med at finde for eksempel det nærmeste hotel, hvis man kører i et land med den relevante server-infrastruktur.
Billedtekst:
Dette er første generation af sammenbyggede digitale og analoge instrumenter. I 2010 forventer Siemens, at instrumentpanelerne bliver et stort display, hvor instrumenter dukker op efter behov, og designet kan skræddersys efter førerens smag.
Billedtekst:
Bilens forrude vil blive brugt som skærm, tilsvarende et kampflys headup-display, for at vise informationer uden at distrahere føreren.