Det transatlantiske ægteskab

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


It-konsulenthuset Cap Gemini vil tilbage i topform igen efter to seje år, der har stået i både recessionens og fusionens tegn med indlemmelsen af Ernst & Youngs konsulentdel i selskabet. Recepten er blandt andet en hel ny måde at tænke it-systemleverance hos kunden.

Skillevej
Det blev kaldt den største transatlantiske fusion i konsulentbranchen nogensinde, da franske Cap Gemini for snart tre år siden lagde 11 mia. dollars på bordet og sikrede sig konsulentarmen i Ernst & Young.
Analytikerne gned sig i hænderne og kaldte fusionen et perfekt match mellem på den ene side europæisk high-tech ekspertise og på den anden side amerikansk management konsulent råstyrke.
Men der gik ikke længe før selvsamme analytikere vendte på en tallerken og kaldte timingen uheldig. For knapt nok var blækket tørt på aftalen, der forvandlede Cap Gemini til en af verdens top-fem it-konsulentforretninger, før konjunkturerne led deres berømte knæk og gjorde den i forvejen komplekse megafusion endnu sværere. En situation der i både 2001 og 2002 satte sine tydelige spor på Cap Gemini-gruppens finanser, der har udmærket sig ved både dalende omsætning og indtjening.
- Tre år efter fusionen står Cap Gemini ved en skillevej. Markedspotentialet er stadig stort. Og det økonomiske klima taget i betragtning er man sluppet fra første fase af fusionen uden de helt store skrammer. Men der ligger stadig en opgave i at skabe større konsistens i serviceydelserne på tværs af landegrænser, brancher og løsningsområder. I de kommende 12 til 18 måneder vil det afgørende slag stå. Nu skal tilliden på det finansielle marked vindes tilbage og blikket vendes fra de interne processer til, hvordan man vil opnå en stærkere position på markedet, lyder det fra Gartner-analytikeren Nicole France i et researchbrief om Cap Gemini.

Nul fusion i Danmark
De betragtninger er Cap Geminis danske direktør Tim Wolff Jacobsen enig i, om end han understreger, at den danske organisation har været forskånet for mange af de dårligdomme, en stor fusion har det med at afstedkomme.
- Cap Gemini har set bedre dage i Danmark. Men det skyldes egentlig ikke fusionen. Alle i branchen lider under det økonomiske klima, der, akkurat som det er sket mange andre steder, har medført fyringer hos os. Men vi flyder stadig oven vande og kom faktisk ud af 2002 med en vækst i egenomsætningen og et beskedent overskud. Alt taget i betragtning er vi derfor godt tilfredse, siger Tim Wolff Jacobsen.
Når fusionen ikke har været en hurdle i Danmark, så har det en logisk forklaring. For i maj 2000 skete der nemlig det forunderlige, at norske Merkantildata snuppede de dengang 130 danske E&Y-konsulenter lige for næsen af Cap Gemini. De blev samlet i et Merkantildata-selskab kaldet Avenir, der senere skiftede navn til det nuværende Ementor. Dermed blev Danmark det eneste land på planeten, hvor der - til Cap Geminis store ærgrelse i øvrigt - ikke fandt en fusion sted. Og også det eneste sted på kloden, hvor Cap Gemini fortsatte med at hedde Cap Gemini og ikke Cap Gemini Ernst & Young.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi var ærgerlige den gang. Men i virkeligheden var det vores held. Da fusionen med Ernst & Young blev annonceret, lå det jo i kortene, at den skulle afvikles i et opadgående marked. Men det blev ikke tilfældet. I praksis er vi således sluppet for at skulle bruge en masse energi på at fusionere og har i stedet kunnet holde øjnene på "bolden", siger Tim Wolff Jacobsen.
Og det har, ifølge Cap Gemini chefen, været påkrævet. Ikke kun på grund af det miserable investeringsklima. Men også fordi Cap Gemini møder en stadig mere bidsk konkurrence fra de nærmeste rivaler, der tæller navne som IBM, Accenture, KMD, Mærsk Data og CSC Danmark.
Men helt ram forbi er Cap Geminis danske datterselskab dog ikke gået, når det gælder efterdønningerne af fusionen.
- Både på grund af fusionen, og også it-afmatningen, har vi i de senere år arbejdet med et internt forandringsprojekt kaldet LEAP! (Leadership, Expansion, Alignment and Portfolio & Productivity Management, red.). Det har fungeret som en katalysator for strømliningen af interne processer og førte i november 2002 til en reorganisering af selskabet i tre nye forretningsområder: Consulting Services, Technology Services og Outsourcing Services, siger Tim Wolff Jacobsen, der sammen med andre topledere i Cap Gemini har siddet med i projektgruppen bag LEAP-programmet.

Nye boller på suppen
- I maj 2000 stod vi med to selskaber og en multidimensional matrix-organisation. Den var overordentlig kompleks, fordi vi definerede os selv op imod en række dimensioner, f.eks. kompetencer, vertikale brancher og geografi. Det holdt ikke. Derfor er gruppestrukturen nu forenklet, ligesom vi har udviklet en ny metodik, der sigter efter at forkorte den tid det tager at gennemføre it-projekter med alt hvad det indebærer af strategi, organisationstilpasning, systemintegration, fejlretning og drift, siger Tim Wolff Jacobsen og fortsætter:
- Alle i branchen ved, at markedet for it-konsulentydelser er trængt. Udbuddet er større end efterspørgslen. Priserne er på vej ned, og kundernes forhandlingsposition er styrket. Derfor kommer vi ikke uden om, at vi skal være meget mere produktive og kreative. Det gælder ikke kun for Cap Gemini, men for branchen generelt. Teknologien har igennem mange år forandret sig i et hæsblæsende tempo, men på mange områder har it-konsulenterne paradoksalt nok stået stille. Mange gør, som de altid har gjort og begår de samme fejl igen og igen, siger han.
Det er blandt andet i erkendelsen af disse problemer, at Cap Gemini Danmark ved udgangen af marts lancerede tre nye centre, der, med selskabets egne ord, skal "accelerere" kundernes arbejde med at gennemføre strategiudvikling og strikke nye it-løsninger sammen.
Ideen bag de tre centre, der bærer de noget snirklede navne Accelerated Solutions Environment (ASE), Accelerated Delivery Center (ADC), Application Management Service Center (AMSC) er, at skabe en komplet end-to-end metode for, hvordan virksomheder kan gennemføre it-projekter hurtigere og håndtere drift og vedligehold.
- De tre centre repræsenterer en betydelig investering for os. Og de handler kort og kort om at gennemføre organisationsforandringer og it-projekter med langt større hastighed, bedre mobilisering og hurtigere accept i organisationen. Det er vores svar på det behov, vi ser i markedet: At der skal skabes langt mere værdi for langt færre ressourcer, siger Tim Wolff Jacobsen.
Centrene er fysiske steder med faciliteter, der omfatter en standardiseret infrastruktur, værktøjer, specialister, samt arbejdsformer og metoder, som vender op og ned på normale vaner.

Billedtekst:
Trods hårdt økonomisk klima og skærpet konkurrence kommer det danske Cap Gemini ud af 2002 med et overskud, lyder meldingen fra selskabets adm. dir. Tim Wolff Jacobsen.

Fakta
CGE&Y blev etableret i maj 2000, da Cap Cap Gemini opkøbte Ernst & Young Consulting. Selskabet tilbyder alt fra strategisk rådgivning til systemintegration og it-outsourcing. I de senere år har CGE&Y arbejdet med et forandringsprojekt kaldet LEAP!, hvis mål har været at strømline processer, salg og service. I september 2002 førte LEAP! til en større reorganisering, der betyder at CGE&Y nu er organiseret i tre centrale forretningsområder/divisioner: Consulting Services, Technology Services samt Outsourcing Services.
I 2002 faldt GGE&Y's globale omsætning til syv mia. euro, et fald på 13,9 pct. sammenlignet året før. Koncernen sluttede 2002 med røde tal. Det samlede tab beløb sig til 514 mio. euro sammenholdt med et plus på 152 mio. euro i 2001.
I Danmark er Cap Geminis årsregnskab for 2002 endnu ikke offentliggjort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere