Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.
rettigheder: Med forårets krav om en milliard dollars mod IBM har SCO sendt en copyright-bombe ind i open source-miljøet. Sagen handler om Unix-kode, der er havnet i Linux, men sagen kan få konsekvenser for andre open source-produkter og de virksomheder, der bruger dem.
Det er uvist, hvor gode kort indehaverne af Unix' kildekode SCO egentlig sidder med i sagen mod IBM, som ifølge SCO skulle have sakset dele af Unix-koden og efterfølgende frigivet det til open source-miljøet, hvor det har fundet vej ind i Linux.
Sagen forplumres af en masse uldne detaljer om Unix' oprindelige opståen i et open source-agtigt universitetsmiljø, og Microsofts tidligere engagement i SCO, hvor softwaregiganten indtil 2000 ejede en anseelig klump aktier i selskabet. Men det står fast, at SCO kræver deres intellektuelle rettigheder respekteret, og at de - i hvert fald i offentligt rum - er parate til at gå langt for kræve, hvad, de mener, er deres ret. Helt ud til den enkelte virksomhed, der bruger Linux.
- Den enkelte virksomhed er ikke vores førsteprioritet, men hvis vores rettigheder fortsat bliver overtrådt, vil vi ikke afvise, at de bliver det, siger Greg Bogochawalski, SCO-chef for Norden og Europa.
SCO har sendt et brev til 1.500 brugere af Linux, der anbefaler, at de søger juridisk råd i sagen. Også Linux-distributører som SuSE og Red Hat er i kikkerten hos SCO.
- Vores besked til dem er enkel. Vi ved, at der er noget galt, og vi er på samme side. Det er i jeres interesse, at vi får løst det her i fællesskab. Bliver det ikke løst, så går vi også efter distributørerne, siger han.
Mens Red Hat ifølge Greg Bogochawalski er gået i tænkeboksen, har SuSE direkte afvist at skulle have noget i klemme.
Flere retssager?
Det er de færreste observatører, der forventer, at sagen kommer til at påvirke Linux-kunderne direkte. Flere mener, at SCO er ude at rasle med sabler i et forsøg på at blive købt. Og SCO lægger ikke skjul på, at selskabet håber på en hurtig afslutning af sagen. Det ændrer dog ikke på, at sagen mod IBM åbner for andre retssager mod Linux og open source-miljøet, og at sagen om intellektuelle rettigheder kan ende med at blive en bombe under open source-produkter.
- Dette er kun en begyndelse. Vi er formodentlig nogle af de første, der vælger at føre en sag i denne størrelsesorden, men det er da ganske sandsynligt, at der også ligger kodestykker fra Microsoft, Sun, Oracle og IBM-kode i open source-produkter. Denne sag handler om, at det ikke er o.k. at stjæle fra andre, siger han.