Sorte skærme rammer de svage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Hvis it-systemerne svigter 1. januar 2007, går det ud over de svageste borgere. Derfor læg-ger kommunerne planer for, hvad medarbejderne skal gøre i det værst tænkelige tilfælde.

Kommunerne er i gang med at lave et beredskab for, hvad der skal gøres, hvis it-systemerne går i sort, når et nyt kommunalt Danmark åbner dørene 2. januar.
Inden det kommunale Danmark lukker 22. december, har kommunerne lavet alle de nødvendige kørsler for at udbetale pension, kontanthjælp og andre ydelser fra kommunen. Samtidig kommer medarbejdernes løn på plads.
- Hvis vi har lavet en fejl, så vores systemer ikke kan konverteres, så vil det kunne ramme de svagest stillede i samfundet, siger Christian Aabo, it-sikkerhedskoordinator i Viborg Storkommune.
Derfor er alle afdelinger i Viborg Storkommune i gang med at lave en plan for, hvad der skal gøres, hvis it-systemerne svigter. De mest udsatte, er personer, der bliver ramt af akutte sociale begivenheder som for eksempel, at de pludselig står uden bolig eller uden penge. Normalt kan de gå til det lokale kommunekontor og få økonomisk hjælp. Hvis de kommunale systemer ikke er kommet op og køre efter kommunalreformen til nytår, så kan de komme i klemme.

Mange kommuner er som Viborg i gang med at forberede sig på, hvordan man kan klare sig i den værst tænkelige situation. Alle ydelser og lønninger er betalt, og på den måde sikrer kommunerne sig en måned til at løse eventuelle problemer med it-systemerne.
Michael Hald fra Kommunernes Landsforening, KL, arrangerede tidligere i år en workshop for de medarbejdere, der står med den svære opgave. Nu er det op til de enkelte kommuner at sikre sig.
- Vi har ikke noget overblik over, hvor langt kommunerne er med beredskabet, fortæller Michael Hald.
KL har hjulpet kommunerne frem mod sammenlægningen men er ikke direkte involveret nu.
- Det er de operative ting, som er tilbage. Det er kun i tilfælde af noget ekstraordinært, vi skal gøre noget, siger Michael Hald.
Et af de områder, som kommunerne selv har udpeget som vigtigt, når det gælder beredskab, er ældreomsorgen. Alle de arbejdsopgaver, hvor der er personer, som er afhængige af hjælp, har førsteprioritet.
På omsorgsområdet er sammenlægningen meget afhængig af de to leverandører Rambøll Informatik og Zealand Care. Afdelingsleder hos Rambøll Informatik, Anne Grethe Bak, fortæller, at firmaet allerede inden de intense dage omkring jul, vil have sammenlagt systemerne.
- Vi har valgt en løsning, hvor vi lægger systemerne sammen til et, men holder de gamle kommuners data adskilt. Efter reformen hæver vi så ad-
skillelsen, siger Anne Grethe Bak.
Hun mener, at det kan lade sig gøre, fordi omsorgssystemet ikke er hængt op på, at CPR systemet bliver konverteret.
- Vi regner med at være klar i god tid, konstaterer Anne Grethe Bak.

OriginalModTime: 23-11-2006 14:43:29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere