Artikel top billede

Sådan tænker offentlige top-chefer om it-opgaverne

Tre offentlige topchefer fra staten, kommunerne og regionerne giver her deres bud på, hvor digitialiseringen i den offentlige sektor bør bevæge sig hen.

Staten, regionerne og kommunerne.

Den hellige treenighed i den offentlige forvaltning var i går samlet på konferencen "Forvaltning og Digitalisering '10" i Bella Center i København, som blev holdt af Center for Offentlig Komptenceudvikling (COK) og Center for Digital Digital Forvaltning (CEDI).

Her mødtes direktør Adam Wolf fra Domstolstyrelsen, administrerende direktør Claus Juhl fra Københavns Kommune og administrerende direktør Jens Andersen fra Region Sjælland i en paneldiskussion, hvor de tre herrer diskuterede deres syn på it-implementeringen nu - og ikke mindst som løftestang i mange år fremover.

Indledningsvis lagde Jens Andersen ud med en konstatering om, at der altid vil være blokeringer fra både borgere og medarbejdere i bruddet med kulturer og vaner, når en offentlig myndighed sætter strøm til forretningsgangene.

"Nogle gange kan it-digitaliseringen være ligesom kinesisk fodbold, hvor målene flytter sig undervejs. Men vi skal bare være enige om, at målet flyttet sig," lagde regionernes repræsentant ud.

Kig på ATP og Skat

Kommunernes mand, Claus Juhl fra København, startede et helt andet sted og udtalte sig anerkendende om ATP's nye rolle i UdbetalingDanmark-projektet, hvor ATP overtager udbetalingen af blandt andet folkepension, boligstøtte og barselsdagpenge fra kommunerne.

Den anden tidligere kommuneopgave med skatteadminstrationen og ikke mindst Skats kanalstrategi med skarpt fokus på digitalisering og selvbetjening fik også rosende ord med på vejen.

Også selv om Claus Juhl tørt konstaterede, at det nu om dage er svært at komme til at tale med en medarbejder hos Skat, når man sidder med tolvtoners-ventemusik i telefonen. 

"Men den udvikling kan kommunerne samlet lære noget af, fordi den enkelte kommune er for lille til at tage den slags risici - selv København er for lille til den slags projekter på egen hånd. Det er derfor nødvendigt at stå sammen, hvis vi skal transformere den offentlige sektor," lød det fra Claus Juhl.

Samtidig luftede han sine holdninger om, at administrationen burde lære at leve i realtid.

"Når lille Benny skulker fra skolen, så bør familiens socialrådgiver vide det samme dag, så der kan gøres noget ved problemet her og nu, i stedet for, at hun først får den oplysning tre uger senere," sagde Claus Juhl om en mere effektiv kommunal sagsbehandling.

Adam Wolf tog effektiviseringsudsagnet til sig med et skævt smil, og forklarede, at den omstridte digitale tinglysning, som han var ansvarlig for udviklingen af, var så effektiv, at administrationen ikke kunne følge med.

Oversolgt digitalisering?

Moderator, direktør Anders Nørskov, fra værten CEDI, spurgte sit panel, om man havde oversolgt digitaliseringen som effektiviseringsværktøj i den offentlige sektor.

"Nej, men vi har en alt for kort investeringshorisont. Man kan jo ikke høste gevinsterne, før man har effektiviseret. Samtidig handler digitaliseringen jo også om kvalitet, så vi kan få bedre løsninger med it," svarede Claus Juhl fra Københavns Kommune.

Skøre udbudsregler i det offentlige

"Jeg efterlyser lidt større fokus på, "what's in it for me?" fra Finansministeriets side og hele vejen ned til borgerne. Det siger jo sig selv, at effektivisering og kvalitet går hånd i hånd, hvis vi skal høste digitale gevinster," supplerede Jens Andersen fra Region Sjælland, der i lighed med de andre panel-deltagere selv har arbejdet i Finansministeriet.

Chefens rolle i digitale projekter

Adam Wolf forklarede, at set fra hans stol, så omhandler topledernes kernefunktioner, ud over at udstikke strategier, i høj grad om helt banal projektledelse.

"Vi må bare erkende, at it-projekter også handler om brandslukning," sagde Adam Wolf, der i den sammenhæng fortalte, at han i det forgangne år har brugt omkring tre fjerdedele af sin arbejdstid på at finde og forklare gamle dokumenter i forbindelse med tinglysningens massive forsinkelser.

"Bureakratiet kan bekymre, for der er ekstremt meget papir," sagde Adam Wolf og forklarede, at en nyansat i Domstolsstyrelsen bramfrit havde sagt det samme til ham for nylig.

"Der skal måske større opbakning omkring investeringen og større fælles ejerskab omkring større offentlige it-projekter, for så er der også mere sammenhold, når der dukker fejl op," foreslog Adam Wolf.
 
Mareridt med kravspecs og udbud
"Djævlen ligger ofte i kravspecifikationerne, og derfor må vi fokusere på strategien og ikke tænke på nuværende tekniske muligheder," lød et andet forslag fra Jens Andersen, som mente, at juraen ofte vinder over økonomien.

Han blev bakket op af Claus Juhl.

København måtte nemlig oven på udbudssagen med de 29 kommuner, der overtrådte udbudreglerne ved indkøb af KMD's Opus-løsning, selv udbyde for 25 millioner skattekroner (brugt på blandt andet ekstern juridisk bistand) for at indkøbe det selvsamme system, der ifølge Claus Juhl er defacto-monopol på.

Den historie nåede sundheds- og indenrigsminister Bertel Haarder (V) lige at høre, mens han satte sig på plads i salen, inden han torsdag drager til konference i regeringens vækstforum.

Her er et af regeringens helt centrale temaer netop at få gang i et øget antal udbud i den offentlige sektor.

Derfor holdt Jens Andersen fra Region Midtsjælland sig da heller ikke tilbage med at fortælle en anekdote om, da Region Sjælland i en udbudssag endte med at at betale 50 millioner kroner mere for et ambulanceberedskabsystem fra sin gamle leverandør, fordi regionen var tvunget i udbud.

Rådet fra panelet til ministeren og de knap 500 andre konferencedeltagere fra den offentlige sektor lød derfor på, at den offentlige sektor skulle kigge mod lande som England, Tyskland og Sverige for at få erfaringer for, hvordan man strikker fornuftige EU-udbud og regler sammen.

KL og Kombit har har i den sammenhæng tidligere på året i fællesskab taget initiativ til, at kommunerne kan gå sammen i udbudsklynger, når de skal udbyde de samme systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere