Artikel top billede

Er det sikkert at arbejde over et åbent wi-fi-netværk?

Cafeer og biblioteker lokker med pivåbne trådløse netværk. Men er de sikre at bruge, når du arbejder med fortrolige data?

Du kommer direkte fra en aftale hos en kunde, da det slår dig, at du har aftalt at sende en række regnskabstal til din revisor.

Men så er spørgsmålet: Skal du stoppe hos en café på vejen og bruge deres trådløse netværk til at sende tallene til revisoren?

Det afhænger af, hvor fortrolige dine informationer er, mener sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra konsulentvirksomhed FortConsult.

Han mener, at der er en lille, men helt reel risiko for, at dine informationer bliver opsnappet af andre, når du logger på et åbent trådløst netværk. 

"Der er kommet flere og flere værktøjer, der gør det let for folk at overvåge og opsnappe trafikken på det trådløst netværk, og det er blevet mere og populært at anvende den slags værktøjer på offentlige hotspots," siger han.

Helt konkret betyder det, at en person, der anvender denne type værktøjer, eksempelvis kan få adgang til din Facebook-profil, din mail og mange af de andre informationer, som du udveksler ukrypteret.

I vinter vakte det stor opmærksomhed, da det kom frem, at en amerikansk programmør ved navn Eric Butler har udviklet et gratis plugin til den populære internetbrowser Firefox, der gør det muligt at overtage fremmede folks Facebook og Twitter-konti på et trådløst netværk. 

Det gratis plugin bærer navnet Firesheep og udmærker sig ved at være uhørt brugervenligt.

Besøg kun krypterede hjemmesider

Derfor anbefaler Ulf Munkedal, at du udelukkende går ind på såkaldte SSL-krypterede hjemmesider. Du kan kende den type hjemmesider på, at der i starten af hjemmesiden-adressen står "https" i stedet for "http".

"Der findes stadigvæk en del sites, der kun kan besøges via http. Du bør som udgangspunkt holde dig fra at besøge den slags sider på et offentligt netværk, hvis du har med fortrolige oplysninger at gøre," siger han.

Men når du kobler op på et trådløst netværk, åbner du også en dør til din computer, der kan give en hacker adgang til de informationer, der er lagret på selve computeren. 

Der er uden tvivl en potentiel risiko for, at jeg bliver udsat for det her. Men hvor stor er den reelle risiko for, at jeg rent faktisk bliver udsat for det på min lokale cafe?

"De her ting sker jo, men risikoen for, at du vil blive udsat for det, er naturligvis relativt begrænset," siger han.

Vær ikke alt for paranoid

Derfor advarer Ulf Munkedal også mod, at du lader paranoiaen løbe af med dig.

I sidste ende er det en helt konkret overvejelse, hvor du må afgøre, hvor stor interesse de informationer du udveksler, har for andre mennesker.

"Har du en mindre virksomhed, vil jeg derfor heller ikke være alt for nervøs. Hvis du forestiller dig, at du printer de samme informationer ud og har dem liggende på et cafébord, kan du jo spørge dig selv, om du vil være tryg ved at forlade bordet," siger han.

Vil du ikke være bange for, at servitricen eller en anden gæst lurer i dine papirer, mens du er væk, bør du ifølge Ulf Munkedal heller ikke gøre dig alt for store bekymringer om sikkerheden på det trådløse netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere