Artikel top billede

Sådan sikrer du dig på et åbent netværk

Det kan være farligt at logge på offentlige trådløse netværk, men her er fem gode råd til, hvordan du beskytter dig bedst.

Bruger du åbne wi-fi-netværk til at udveksle fortrolige oplysninger, løber du en risiko for, at informationerne ender i de forkerte hænder.

Men hvad kan du selv gøre for at forhindre, at nysgerrige amatør-hackere kigger dig over skuldrene, når du er logget på et offentligt trådløst netværk?

Her er fem gode råd.

1. Gå kun online, når du har brug for det

Når du er logget på et offentligt trådløst netværk, har du åbnet et potentielt hul til din computer, som it-kriminelle kan trænge gennem.

Det betyder, at det ikke bare er din trafik på det trådløse netværk, der er i farezonen for at blive snappet op, men også indholdet på din harddisk.

"Alene det, at du er koblet på et offentligt tilgængeligt wi-fi-netværk, gør, at andre kan få adgang til din pc. De kan også få adgang til data, som du ikke sender over internettet," siger sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra sikkerhedsfirmaet FortConsult.

Arbejder du fra en pc med fortrolige data på, er det derfor en god tommelfingerregel, at du kun logger på et trådløst netværk, når du virkeligt har brug for det, mener Ulf Munkedal.

"Det lyder meget banalt, men i virkeligheden kobler mange af vores pc'ere sig automatisk på det trådløse netværk, og det er der sådan set ikke nogen grund til. Derfor anbefaler jeg, at du slår den funktion fra, og at du kun logger på et trådløst-netværk, når du har brug for det," siger han.

Men i nogle tilfælde er det nødvendigt for dig at gå internettet. I de situationer anbefaler Ulf Munkedal, at du sørger for, at firewallen i dit styresystemet er slået til.

Bruger du Windows 7, sikrer du, at din firewall er slået til, ved at gå ind i kontrolpanelet. Her vælger du Windows Firewall og klikker på "slå Windows Firewall til eller fra". Klik på "slå Windows Firewall til".

Hvis du bruger den seneste version af styresystemet til Mac (version 10.6), går du ind i systemindstillinger, hvor du vælger "sikkerhed". Klik på hængelåsen i det venstre hjørne og klik herefter på knappen "start.". 

2. Hold dig til forbindelser du kender

Når du går på et offentlig tilgængeligt netværk, er der ingen garanti for sikkerheden.

Men som udgangspunkt vil du være mere sikker, hvis du holder dig til at logge på trådløse adgangspunkter, hvor du kender ejeren af netværket, mener Ulf Munkedal.

"Logger du eksempelvis på et trådløst netværk på et bibliotek, kan du føle dig rimelig sikker på, at netværket er, hvad det giver sig ud for. Men der findes desværre eksempler på, at folk alene sætter trådløse netværk op for at skade dig," siger han.

Der er blandt andet tilfælde, hvor it-kriminelle har lokket sagesløse it-brugere i fælder med åbne trådløse netværk, der bruges til at stjæle kodeord og andre fortrolige oplysninger fra brugerne af netværket.

Sådan skaber du en sikker forbindelse

3. Besøg kun sider med https

Takket være brugervenlige hacker-værktøjer, som eksempelvis Firesheep, der er et plugin til den populære internetbrowser Firefox, kan selv amatørhackere i dag få adgang til dine ukrypterede data på et offentligt hotspot. 

Derfor skal du sørge for, at der står "https" i stedet for bare "http" i adresselinjen på din browser, når du er logget på et offentligt wi-fi-netværk. S'et i "https" står for secure, og alle de data, du udveksler, er krypteret, når du bruger "https". 

"Du skal ikke gå på nogen som helst sites, hvor der sker noget fortroligt, med mindre du kører https," siger Ulf Munkedal. 

4. Brug en VPN-forbindelse

Tilbyder din virksomhed en VPN-forbindelse, bør du naturligvis bruge den, når du kobler op på et trådløst netværk. 

VPN er en forkortelse for "virtual private network", og VPN-forbindelsen krypterer dine data og skaber hermed en sikker passage fra din computer på det trådløse netværk til din virksomheds servere. 

Når dine data når frem til virksomhedens servere, bliver de pakket ud og sendt videre ud på resten af internettet gennem virksomhedens internetforbindelse. 

"Mellemstore og store virksomheder har typisk en VPN-klient, og arbejder du sådan et sted, bør du naturligvis bruge VPN-forbindelsen, når kobler dig på et trådløst netværk," siger Ulf Munkedal. 

Men VPN-forbindelser er knap så udbredte i mindre virksomheder, og har du ikke adgang til en VPN-forbindelse, kan du i stedet downloade det gratis program Hotspot Shield. Med Hotspot Shield skaber du en sikker VPN-forbindelse mellen din computer og Hotspot Shields servere, hvorfra dine data bliver kanaliseret videre ud på internettet.

5. Lav dit eget hotspot

Mange smartphones kan i dag omdannes til et wi-fi-hotspot. 

Det er ofte strømkrævende, men det kan anbefales, hvis du ellers har rigeligt med strøm på din telefon og er et sted med god netværksdækning.

Fordelen ved at bruge din telefon som wi-fi-hotspot er, at du kender netværkets ejermand, og at adgangen til netværket er password-beskyttet. 

Ejer du et mobilt 3G-modem, er det naturligvis også et sikkert alternativ. 

"Det er faktisk den løsning, som jeg selv foretrækker, når jeg sidder et offentligt sted," siger Ulf Munkedal.

Læs også: Er det sikkert at arbejde over et åbent wi-fi-netværk?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere