Forhandler skal tage imod brugt printer

Printer med udpakket patron kan stadigt returneres.

En kunde har af Forbrugerklagenævnet fået lov til at fortryde købet af en printer, som var købt hos en onlineforhandler. Afgørelsen er speciel, fordi nævnet i afgørelsen har pålagt forhandleren at tage imod printeren på trods af, at den indvendigt er farvet af kundens brug. Det skriver Forbrugerrådet.

Forhandlerne nægter overfor kunden og nævnet at tage imod den brugte printer, fordi der i onlinebutikkens betingelser på side tre står, at »ved køb af spil, film, software og forbrugsstoffer må emballagen ikke brydes. Ved køb af printere må farvepatronerne ej heller åbnes, hvis returretten skal opretholdes.«.

Men forhandlerens forbehold er ikke nok for Forbrugerklagenævnet, der har afgjort, at kunden stadig har sin fortrydelsesret, fordi »forretningen ikke fuldstændig tydeligt har skrevet, at fortrydelsesretten bortfalder, hvis den pågældende vare tages i brug.«

Bør være klart for kunden

Afgørelsen møder modstand fra jurister i branchen der mener, at Forbrugerklagenævnets afgørelse ikke holder vand. Advokat og chefkonsulent i Dansk Erhverv, Lars Quistgaard Bay kritiserer nævnet for at gå imod sin egen praksis, om at kunden skal tilbagelevere en vare i samme stand som ved købet, hvis fortrydelsesretten skal gælde.

Han forklarer, at fortrydelsesretten ved et onlinesalg skal give kunderne samme mulighed for at tage en vare i øjesyn som hvis købet sker i en fysisk butik. Ved at bryde emballagen omkring farvepatronerne, burde kunden have vidst, at han mistede sin fortrydelsesret.

»Her er kundens brug gået langt ud over den afprøvning, man kan foretage i en butik,« siger Lars Quistgaard Bay.
Han mener ikke, at forhandleren skulle have advaret tydeligere om, at farvepatronerne ikke måtte tages i brug.

»Forbrugerklagenævnet kan ikke kræve, at alle vigtige ting står på side et,« siger Lars Quistgaard Bay.

Amerikanske tilstande

Samme holdning har advokat Claus Bonde Mikkelsen, der sidder i Forbrugerklagenævnet, men dog ikke har været med til at træffe den pågældende afgørelse. Han støtter Dansk Erhvervs advokat og mener, at det burde have været åbenbart for kunden, at han ikke kan fortryde et køb, når man tager patronerne i brug.

Han mener tilsvarende, at forhandleren ikke skulle have advaret kunden mere tydeligt end, hvad han gjorde. Hvis en forhandler skal tage forbehold for alt, ender man med amerikanske tilstande, hvor ordrige undtagelsesbestemmelser regulerer alle forhold ved et køb.

»Der må være nogle ting, der er indlysende, og der må være en grænse for, hvor langt man skal gå for at informere,« siger Claus Bonde Mikkelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere