Artikel top billede

Her er Apples nye server-strategi

Apple har ikke haft stor succes på server-markedet. Nu bliver klient og server kombineret til ét operativsystem.

Den kommende Mac OS X version 10.7 med kodenavnet Lion kombinerer klient og server i samme operativsystem. Apple har tidligere solgt Mac OS X Server som et separat produkt, men det forsvinder nu. Der kommer altså ikke nogen Lion Server, men alle funktioner og tjenester fra server-operativsystemet bliver integreret i det normale Mac OS X 10.7. Det skriver Computerworld.com.

Det kan lyde som en chokerende nyhed hvis man kommer fra en Windows-verden, hvor det er stort set utænkeligt at Microsoft vil forære sin Windows Server væk til samme pris som et klient-operativsystem. Selv Apple har altid solgt Mac OS X Server til en højere pris end klient-licenser, og det er sådan set logisk nok – der er tale om et mere komplekst produkt, som typisk sælges til virksomheder og ikke til private brugere.

Men Apple har generelt haft svært ved at vinde fodfæste på server-markedet. Et firma der er kendt for sine lækre og flot designede produkter har ikke helt den samme gennemslagskraft i et datacenter, hvor det handler om at pakke så meget datakraft som muligt på et lille areal. Sidste år stoppede Apple da også salget af sine Xserve server-produkter.

Der blev spekuleret på, om Apple helt har opgivet datacenter-kunderne, men nu ser det ud til at Apple forsøger sig med en anden strategi. Fremover skal alle Mac-computere leveres med et server-operativsystem, så det bliver lettere end nogensinde at installere sin egen server.

Mac OS X Server har altid brugt den samme kodebase som Mac OS X, men dertil kommer en lang række tjenester som retter sig specifikt mod virksomhedernes behov, som understøttelse for Active Directory, Microsoft Exchange og fildeling under Windows.

Apple har fokuseret på at gøre det lettere for ikke-tekniske brugere at anvende Mac OS X Server og forsøgt at komme ind hos små firmaer med sin Mac Mini server, der indeholder ekstra lagerplads i stedet for et optisk drev.

Nu bliver Mac OS X Server så indbygget direkte i Lion og det betyder at enhver Mac-computer med Lion kan sættes op som en server med få klik. De nødvendige funktioner og tjenester til fil- og printerdeling, netværksbackup og styring af alt fra mail til kalendere er allerede indbygget.

Der er også nye iOS-specifikke funktioner, som kan bruges til at administrere iPhone, iPod og iPad.

Det ser ud til, at alle de administrations-værktøjer, som i øjeblikket indgår i Mac OS X Server, kommer til at indgå i Lion – uden at prisen bliver højere end de 129 dollar, som Apple normalt tager for sit klient-operativsystem.

Det kan være Apples sidste forsøg på at trænge igennem på server-markedet. Nu kan alle få en gratis Mac OS X Server som en del af Lion og dermed prøve om server-operativsystemet opfylder deres behov. Hjemmebrugere og små firmaer kan nemt oprette deres egen server. Risikoen er selvfølgelig, at Mac OS X bliver set som et ”letvægts” server-operativsystem og i sidste ende forsvinder helt i glemmebogen.

Men det vil nok heller ikke gøre så ondt hos Apple, der aldrig har haft sit store fokus på erhvervs-markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere