Open source er godt for EU

Forskere opfordrer Europakommissionen til at satse på open source. Det kan give vækst og er billigere på langt sigt, lyder rådet.

En 287-siders rapport landede før jul på Europakommissionens bord. Rapporten kigger nærmere på, hvordan open source software kan bidrage til EUs innovation og konkurrenceevne. Forskernes konklusion er, at det godt kan betale sig at satse mere målrettet på de åbne kilder.

Rapporten peger på, at Europa spiller en ledende rolle på verdensplan, når det kommer til udvikling af open source. I forhold til antal computere er antallet af udviklere med fokus på åbne kildekoder nemlig specielt højt i Centraleuropa og i Skandinavien. Især små og mellemstore firmaer bidrager til væksten.

Rapportens bagmænd anslår, at det ville koste europæiske firmaer tæt ved 12 milliarder euro, hvis de skulle udvikle internt indhold, som modsvarer det indhold, som de kan hente gratis via open source. Udviklerne af de åbne koder har til sammenligning brugt 1,2 milliarder euro på at udarbejde koderne.

Hvis udviklingen fortsætter, gætter forskerne på, at tjenester, der tager udgangspunkt i open source, vil stå for 32 procent af alle IT-tjenester i Europa inden 2010. Og det er uden, at det særligt truer arbejdspladserne inden for den kommercielle softwarevareudvikling.

Rapporten rører selvfølgelig også ved det evige spørgsmål: Er det dyrt at udskifte kildebeskyttet software til fordel for open source?

Rapporten henviser til erfaringer fra både offentlige og private virksomheder, hvor det fremgår, at det kan være dyrt at udskifte det gamle system med et, der er baseret på open source. Omkostningerne er dog ikke så store, som det ville være at købe nye licenser til de gamle systemer. Omkostningerne til drift og vedligeholdelse betegnes som ens, men forskerne giver alligevel open source det bedste skudsmål.

Forskerne mener ikke, at der er nogle bemærkelsesværdige forskelle i produktiviteten i at skifte fra for eksempel Microsoft Office til OpenOffice. Årsagen til, at der kan opleves bøvl ved at skifte fra et velkendt Microsoft-pakke til open source skyldes, ifølge forskerne, manglende standarder for dokument-formater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere