1300 fyret i it-branchen på et halvt år

It-branchen holder ikke krisen for døren. I Danmark er 1300 stillinger skåret væk på seks måneder, viser tal fra Danmarks Statistik. Tvivl om det bliver værre. Foreningen IT-Branchen mener der er penge at tjene på krisen.

Der er kommet mere plads på it-arbejdspladserne. I løbet af det sidste halve år af 2008 er 1300 mennesker blevet tvunget til at forlade branchen. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Arbejdernes Erhvervsråd har særkørt for HK/privat.

Det er især telebranchen og it-industrien, der massefyrer. Her er godt fem procent af stillingerne skåret væk. Til gengæld er der vækst blandt it-konsulenter. Der er kommet en enkelt procent flere konsulenter på seks måneder.

Det er dog langt fra nok til at ændre billedet. Generelt er der 1,3 procent eller 1300 færre stillinger.

Arbejdernes Erhvervsråd og HK advarer om at der er flere fyringer på vej. Januar satte rekord i antallet af varslede fyringer på arbejdsmarkedet generelt. En del af de fyringer vil først påvirke statistikkerne, når opsigelsesperioden er forbi.

Men Anders Elbak fra IDC tror fyringsrunderne i it-branchen har toppet.

"Der er mange tegn på, at firmaerne vil beholde deres it-medarbejdere. I lang tid har der været mangel på arbejdskraft. Hvis en virksomhed har brugt måneder eller år på at finde kvalificerede it-medarbejdere, så er de næppe de første, der står for skud," siger Anders Elbak til ComON.

Foreningen IT-Branchen regner endda krisen for et decideret gode.

"It har som helhed ikke grund til at klynke højest over krisen. Krisen rammer - men den rammer it og tele meget ujævnt. Når man sammenligner med andre brancher, så er det ikke it-branchen, der skal tale krisen op. It vil for mange af vore kunder være vejen ud af krisen," siger Lars Monrad-Gylling, der er direktør i KMD og formand for IT-Branchen.

IDCs seneste rundspørge viser, at de fleste virksomheder forventer at have lige så mange it-ansatte om et år som i år. Nogle venter endda flere.

"Mange virksomheder beholder også deres systemer et ekstra år, og det kræver folk, der kender dem og kan vedligeholde de systemer, der egentlig skulle have været udskiftet," siger Anders Elbak.

Han spekulerer også i, at regeringen kan sætte gang i flere offentlige it-projekter.

"Derudover er beslutningsprocessen i det offentlige langsommelig, og der bliver ikke holdt igen med at få brugt budgettet, så der er man rimlig sikker," siger Anders Elbak.

I alt er 100.839 beskæftigede i it-sektoren. Undersøgelsen er lavet udfra virksomheders ATP-indbetalinger. Derfor er selvstændige ikke inkluderet.

I telekommunikation, it-industri og it-engros er 385, 480 og 415 stillinger skåret væk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere