Nettets værste virus fylder 10 år

Den 4. maj er det 10 år siden, en af de værste internet-orme nogensinde spredte sig til millioner af brugere.

På bare én dag, den 4. maj 2000, skabte kærlighedsormen Lovebug ravage hos 45 millioner-e-mail brugere og anrettede skader for mindst fem milliarder dollar. ”En ny e-mail virus spreder sig i disse timer i de danske postkasser”. Sådan skrev ComON den 4. maj for tiår siden, hvor tusindvis af danske netbrugere begyndte at modtage e-mails med emnelinien ILOVEYOU og en vedhæftet fil med det forførende navn love-letter-for-you.

Filen havde en helt klassisk dobbelt filendelse – txt.vbs – som skulle snyde brugerne til at tro, at der var tale om et tekstdokument og ikke en scriptfil. Men hvis man åbnede filen, blev computeren inficeret og Lovebug sendte sig selv videre til alle kontakter i adressebogen.

Den 4. maj 2000 indeholdt 1 ud af 28 e-mails LoveBug-virus. Til sammenligning var der virus i 1 ud af 287 e-mails den 9. april 2010, månedens rekord. Massemailingvira som LoveBug er sjældne i dag, men it-kriminelle har udviklet deres teknikker og begår nu mere målrettede angreb, som i højere grad er motiveret af økonomisk gevinst.

LoveBug er muligvis den værste virus nogensinde målt på den anslåede økonomiske skade på milliarder af dollar, som dog er svær at gøre op. I årene efter har vi bl.a. haft Code Red, Slammer og Conficker, som også har spredt sig til millioner af brugere.

“LoveBug kom i kølvandet på Melissa-virussen, en lignende destruktiv orm fra året før. Dengang var brugerne ikke lige så opmærksomme på de farer, der lurer i vedhæftede filer og e-mails fra ukendte afsendere. Det brede publikum vidste heller ikke så meget om emner som spam og ude af drift-angreb,” siger senioranalytiker Paul Wood fra MessageLabs Intelligence.

Den seneste rapport fra MessageLabs fortæller at mængden af virusinficerede e-mails i Danmark var 93,9 procent i april 2010 mod 94,9 procent i marts. Rustock-botnettet har nu overhalet Cutwail og er dermed det botnet, der udsender flest spam-inficerede e-mails. Rustock er ansvarlig for 32,8 pct. af al spam i verden. Samtidig er Cutwail gået fra 2 millioner bots i maj 2009 til 600.000 bots og står nu kun bag 4 pct. af al spam.

“Lukningen af ISP Real Host i august 2009 påvirkede Cutwail, som sandsynligvis ikke længere kunne opdatere alle sine bots og derfor mistede et betydeligt antal, de ikke kunne vinde tilbage. Som følge heraf har Rustock overtaget betydelig spammer-volumen ved at underbyde markedet med større kapacitet og lavere driftsomkostninger,” siger Paul Wood.

Grum og Mega-D er de to næststørste botnet efter Rustock. De er ansvarlige for henholdsvis 23,9 pct. og 17,7 pct. af al spam. Efter at have overlevet et par forsøg på ISP-overtagelser har Mega-D færre bots end både Rustock og Grum, men nettet presser sine 240.000 aktive bots til at sende cirka 430 spammails i minuttet og er dermed det hårdest arbejdende botnet.

Grum har holdt et jævnt niveau de seneste fem måneder med mellem 145 og 150 udsendte spammails i minuttet. Grum har dog for nylig øget antallet af kontrollerede bots fra 700.000 til 1 million og er nu det næststørste botnet.

Rapporten fortæller også, hvilke styresystemer der bliver brugt på de inficerede computere, som udsender spam. Den viser ikke helt overraskende, at det meste spam kommer fra Windows-computere, mens Linux-maskiner kun er ansvarlige for 5,1 pct. af al spam.

Men hvis man sammenligner andelen af spam fra et givet styresystem med systemets markedsandel så viser det sig, at en given Linux-maskine har fem gange så stor sandsynlighed for at udsende spam som en hvilken som helst Windows-maskine, markedsandelen taget i betragtning. Kun 0,001 pct. af den undersøgte spam stammer fra maskiner, der kører Mac OS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere