4G kan give mere kabelkoks i fremtiden

Indstråling, der forstyrrer kabeltv-signaler, kan blive værre med næste generations mobile bredbånd

De danskere, der har problemer med flimmer og sort skærm på visse af kanalerne på deres kabel-tv-abonnement, bør følge den teknologiske udvikling på teleområdet med særlig interesse.

Om nogle år kan problemerne måske blive meget værre.

Problemet med kabel-koks skyldes indstråling, hvor kabeltv-signalerne påvirkes af andre luftbårne signaler, der skaber kludder i billedet.
De kabelkunder, der er ramt af problemer i dag, slås blandt andet med indstråling fra det nye digitale sendenet, som gik i drift den 1. november. Indstrålingen er størst, når man er tæt på den håndfuld af store sendemaster, der er placeret rundt omkring i landet.

Men måske kommer der endnu mere indstråling fra det kommende LTE-net, der er næste generation af det mobile bredbånd.

Ud over den normale frekvens på 2,5 GHz – som ikke vil skabe forstyrrelser - kommer der måske en lavere frekvens til senere, som meget vel kan give mere koks i kabel-tv-verdenen.

Humlen ved den øgede indstrålings-risiko på LTE-nettet er en beslutning, som kulturministeren og videnskabsministeren tog i sommer.
Med opbakning fra Folketinget blev det besluttet, at en af de otte mux’er – altså frekvensområder – som Danmark har til rådighed for tv-transmisison – i fremtiden skal bruges til andet end tv. Den gamle tv-frekvens Mux 7, der dækker frekvensområdet 800 MHz – skal særligt anvendes til det mobile bredbånd, hedder det i beslutningen.

800 MHz er et relativt lavt frekvensområde. Derfor er det er nemmere at få signalerne spredt over et større område end tilfældet er med signalerne på det langt højere 2,5GHz-område, der skal være det primære område for LTE-nettet.

”Med 800 MHz bliver det betydeligt nemmere at dække yderområder med mobilt bredbånd. Det har også den fordel for leverandørerne, at det bliver billigere at foretage udbygningen,” fortæller chefkonsulent Kristian Borten fra Telestyrelsens frekvenskontor.

Han bekræfter, at en lavfrekvent indståling fra mange lokale 4G sendemaster måske kan give større indstrålingsproblemer i kabeltv-anlæg, end tilfældet er det med det aktuelle indstålingsproblem fra det ditale tv-sendenet..

Hos YouSee, der er langt den største kabeltv-udbyder, frygter man, at forholdene bliver kaotiske. Indstrålingen kan føre til, at det bliver umuligt at bruge et større antal kanaler i både fællesantenneanlæg og i almindelige kabel-tv-installationer.

YouSees direktør Niels Breining vurderede for nylig overfor Børsen, at anvendelsen af den gamle tv-frekevns til mobilt bredbånd vil koste ti kanalpladser i kabeltv-nettet.

Der er dog lang fra taget nogen fast beslutning om at inddrage Mux 7 til mobilt bredbånd. It og Telestyrelsen oplyser, at man er i færd med at undersøge eventuelle problemer. Blandt andet har styrelsen etableret en debatside, hvor folk kom komme med input til 800 MHz-problemet.

Men indstråling eller ej, så har mange lande i samme situation som Danmark besluttet at tage skridtet fuldt ud. Både i Norge, Sverige og Tyskland skal 800 MHz-båndet i de kommende år træde i det mobile bredbånds tjeneste.

Hvis det besluttes at bruge 800 MHz-frekvensen til mobilt bredbånd vil en mulig implementering kunne finde sted omkring 1. januar 2013.

LTE-nettet ventes at blive udbudt i auktion i begyndelsen af næste år, og da teleselskaberne vil skulle bruge en del tid på at opbygge og udbygge nettet, er det først sandsynligt at det hurtige mobile bredbånd vil kunne benyttes bredt i 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere