EU har opsendt den anden testsatellit i det europæiske satellitnavigations-projekt Galileo, der skal etableres som et alternativ til det amerikanske militære Global Positioning System (GPS). Testsatellitten Giove-B blev sendt afsted fra en rumbase i Kasakhstan søndag. Den første eksperimentelle Galileo-satellit, Giove-A, blev sendt i kredsløb i december 2005.
Men Galileo har været ramt af utallige forsinkelser og uenighed om finansiering af de næsten 30 milliarder kroner, som projektet forventes at koste. Den private industri trak sig ud af projektet sidste år og efterlod EU-landene med hele milliard-regningen, som nu skal dækkes gennem landbrugs-budgettet. EU-parlamentet godkendte den nødvendige finansiering i efteråret.
I 2013 skal Galileo være klar til drift med 30 satellitter i kredsløb og tre kontrolcentre på jorden. EU-kommissionen mener at Galileo vil skabe tusindvis af arbejdspladser i medlemslandene, men kritikere mener, at projektet er for dyrt.
Desuden kan det blive svært for Galileo at trænge igennem på et marked, der allerede er domineret af GPS-teknologien. Rusland og Kina arbejder ligeledes på nye systemer til satellit-navigation.
En aftale mellem EU og USA skal dog sikre, at begge systemer vil benytte den samme frekvens til det civile signal. Dermed bliver det billigere at producere navigationsudstyr, der både understøtter Galileo og GPS.