Yderligere 20 millioner kroner til omstridt statsligt it-system

I de kommende år skal der investeres yderligere 20 millioner kroner i Statens Løn System, der har været mere end 13 år undervejs og kostet tæt ved 430 millioner kroner. Men så skulle det også gerne virke, siger formanden for den følgegruppe, der mandsopdækker det omstridte projekt.

I de sidste 13 år har det kostet i alt 426 millioner kroner at udvikle Statens Løn System (SLS), der skal kunne håndtere lønudbetalinger for 600 statslige institutioner og myndigheder. Men systemet volder stadig så mange problemer, at der i år og næste år skal investeres yderligere knap 20 millioner i systemet.

Det fremgår af den statusrapport som en særlig følgegruppe har afleveret til den ansvarlige minister, finansminister Thor Pedersen. Følgegruppen, med tidligere Danica-direktør Erik Bonnerup i spidsen blev nedsat i 2001 for at holde snor i det omstridte it-projekt.

Oprindeligt var det meningen at den aktuelle rapport skulle være følgegruppens sidste. Men problemerne med driftsstabiliteten og de data, der kommer ud af SLS er stadig store, at følgegruppen har valgt fortsat at mandsopdække projektet.

I første omgang skal der bruges 7,5 millioner kroner på at optimere processen med at trække data som lønoplysninger og lignende ud af systemet. Forbruget af computertid hos den eksterne leverandør CSC har til dette arbejde været seks gange højere end forventet. Når dette arbejde er gennemført, forventer følgegruppen at de årlige driftsudgifter til SLS kan reduceres med 9 millioner kroner fra 26 til 17 millioner kroner.

»Problemet i dag er ganske enkelt at uddata-mængden er for tung. Man kan vinde meget ved at omlægge systemet,« siger Erik Bonnerup til IT-avisen ComON.

Løsningen til 7,5 millioner kroner er dog kun midlertidig. Inden for 1-2 år skal der investeres mellem 10 og 12 millioner kroner til et nyt standardsystem til håndtering af uddata.

Når de investeringer er gennemført, regner Erik Bonnerup med, at SLS er godt kørende.
»Det er naturligvis svært at sige hvad der er optimalt, når man har med it at gøre. Men jeg tror på, at det bliver en fornuftig løsning, når problemerne med uddatamængderne bliver løst,« fastslår Erik Bonnerup.

Det er med udgangspunkt i en diger rapport om uddata-problemerne i SLS fra konsulentfirmaet Devoteam Fischer & Lorenz, at følgegruppen har anbefalet at investere yderligere 20 millioner kroner i projektet.

Rapporten peger blandt andet på, at manglen på it-konsulenter med viden om den slags komplicerede systemer, har været med til at fordyre processen. Det har samtidig gjort det vanskeligt for Økonomistyrelsen, som er den myndighed der rent praktisk sidder med arbejdet med SLS, at finde den fornødne hjælp ude i byen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere