Prisfald på ADSL i horisonten

I det årelange slagsmål om prisen for at få adgang til TDC's rå kobber har IT- og Telestyrelsen fremlagt en ny rapport, som bekræfter at kobber-prisen er for høj.

Danskerne kan se frem til billigere ADSL-forbindelser. Det kan blive konsekvensen af en ny rapport, som Copenhagen Economics har udarbejdet for IT- og Telestyrelsen. Rapporten anbefaler en nedsættelse af den pris, som andre teleselskaber betaler for at få adgang til det rå kobber. Cybercity, Tele2 og Telia har længe klaget over, at priserne for det rå kobber ødelægger konkurrencen på bredbånds-markedet, og selskaberne hilser rapporten velkommen.

»TDC har igennem de seneste tre år modtaget en betydelig overbetaling for at give adgang til kobbernettet. Hvis vi fremadrettet skal sikre konkurrencedygtige forhold for den enkelte forbruger, skal denne overbetaling stoppes, og prisen for leje af det rå kobber sættes ned. Vi skal ikke kompensere TDC for omkostninger, som reelt ikke eksisterer. Nu ser vi frem til de konkrete initiativer fra IT- og Telestyrelsen, der kan skabe bedre rammer for konkurrencen,« siger udviklingsdirektør i Cybercity, Jesper Hansen, adm. direktør i Tele2, Niclas Palmstierna og adm. direktør i Telia Networks, Peter Bredgaard, i en fælles kommentar til rapporten.

De tre selskaber kritiserer den beregningsmodel, LRAIC, som bruges til at bestemme priserne for at få adgang til TDC's rå kobber. Selskaberne mener at de gennem deres betalinger til TDC har skullet dække omkostninger som reelt ikke eksisterer. I den nuværende LRAIC-model har TDC således kunnet indregne allerede afskrevne aktiver som nyanskaffelser. IT- og Telestyrelsen skal nu til at regne på, hvor meget prisen for adgangen til det rå kobber skal sættes ned.

TDC har tidligere afvist, at prisfastsættelsen af det rå kobber bygger på et forkert grundlag. Afdelings-chef Henning Sørensen fra TDC's Regulatoriske Afdeling afviste kritikken fra Cybercity, Tele2 og Telia i et interview med ComON i foråret.

»De tre selskaber efterlyser en revision af LRAIC modellen, fordi der ikke er kommet de ventede alternative infrastrukturer til TDC's fastnet. Men de alternative infrastrukturer eksisterer, bl.a. i form af Wimax, 3G, kabel-tv, FWA, fibernet, bolignet osv. Hvis man gennemtvinger lavere priser på TDC's rå kobber, risikerer man at fjerne grundlaget for udbygning af disse alternative infrastrukturer,« sagde Henning Sørensen til ComON.

Rapportens konklusioner om prisfastsættelses-metoden for rå kobber skal indgå i den politiske drøftelse i forbindelse med ændringen af teleloven i Folketinget mod udgangen af oktober. IT- og Telestyrelsen har nu sendt rapportens konklusioner og anbefalinger til høring i branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere