Staten køber it-konsulenter for milliarder

Der skal være bedre styr på storforbruget, lyder kritik fra Rigsrevisionen.

It-folk kan ofte takke staten for deres månedlige lønseddel, selv om de ikke er ansat i etaten. Hvert år bruger staten omtrent fire milliarder kroner på at hyre eksterne konsulenter, og næsten halvdelen af pengene går til it-folk.

Det er dog ikke altid, at statens virksomheder har styr på, hvad de skal bruge eksperterne til, og om pengene er givet godt ud. Der er også eksempler på, at it-projekter er løbet løbsk.

Det konkluderer Rigsrevisionen i en beretning til statsrevisorerne. Generelt skal statens virksomheder og institutioner bliver bedre til at kigge på, om pengene er givet ud fornuftigt. Projekterne skal altså evalueres til sidst, mener Rigsrevisionen.

"I hovedparten af sagerne har institutionerne dog ikke evalueret egen projektstyring og samarbejdet med konsulenten," lyder kritikken i konklusionen.

I de to år, som revisionen har kigget på, 2008 og 2009, brugte staten omtrent fire milliarder kroner om året på konsulenter. Det viser Økonomistyrelsens database over statens indkøb. En stor del af indkøbet er it-ydelser. Faktisk er der kun to overordnede kategorier: Køb af it-konsulenter; og så alle de andre.

Milliarder går til it-folket
Det ene år, 2008, brugte staten i alt 4,2 milliarder kroner på konsulenter. Af dem gik 1,8 milliarder kroner, altså næsten halvdelen, til it- og teleydelser. Det næste år, 2009, var billedet stort set det samme. Ud af 3,9 milliarder kroner gik 1,4 milliarder til it- og teleydelser, altså lidt mere end en tredjedel.

Det er ofte ganske få virksomheder, der sidder på it-flæsket.

"Denne koncentration kan være velbegrundet, da konsulentfirmaerne ofte råder over den ekspertise og erfaring, der er nødvendig for at gennemføre opgaverne," skriver Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen sætter desuden sin lid til, at udbudsreglerne sikrer, at opgaverne tildeles efter konkurrence.

Beretningen fortæller videre, at de to fællesstatslige indkøbsaftaler på området for it-konsulenter bliver brugt mindre end forventet.
Økonomistyrelsen, der står for indkøbsaftalerne, vil i dette efterår udbyde endnu en aftale på it-området.

Har brug for eksperter
Staten køber konsulentydelser, når de har problemer og udfordringer, der er for store til de faste medarbejdere, siger beretningen.

"Det er navnlig behovet for at få tilført faglige kompetencer, få foretaget en uvildig vurdering og/eller få tilført ekstra ressourcer, der ligger til grund for anvendelsen af private konsulenter," skriver Rigsrevisionen.

Rigsrevisorerne har kigget tre statslige virksomheders konsulentbrug nærmere i sømmene.  Det går blandt andet til nye systemer og portaler. Undervisningsministeriet bruger også en del penge, 46 millioner kroner i 2008, til it-konsulenter. Den tredje myndighed, By og Landskabsstyrelsen, bruger dog ikke mange penge på it.

Alt for ofte bruger statens virksomheder konsulenter uden at have en klar og defineret plan og strategi. Både SKAT og Undervisningsministeriet, som er storforbrugere af it-konsulenter, har både haft en skriftlig strategi og rettet sig efter den på it-området. Til gengæld har By og Landskabsstyrelsen, som bruger få penge på it, ikke klart styr på deres konsulenter.

SKAT er storforbruger
SKAT er med en halv milliard kroner i 2008 til it-konsulenter en storforbruger af computereksperter. Storforbruget er resultatet af et bevidst valg.

"SKATs behov for ekstern bistand skyldes en strategisk beslutning om, at SKAT skal købe de faglige kompetencer, der knytter sig til de større it-udviklingsopgaver, hos eksterne leverandører," skriver Rigsrevisionen.

Dog har SKAT ikke altid styr på sagerne. Et eksempel er, at der i et tilfælde mangler dokumentation for løbende opfølgning og evaluering af et projekt, hvor it-konsulenter har hjulpet med systemmodernisering.

Desuden er der kritik af, at nogle store it-projekter ikke er blevet afsluttet til tiden.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere