Forsker afviser HP

En af forskerne bag undersøgelsen om printeres partikeludledning afviser HP's damage control.

Da HP's hovedkvarter i sidste uge gik i forsvar for sine produkter, gik printerproducenten for langt. Det mener en af forskerne bag den australske undersøgelse, Lidia Morawska.

Forskningen viste, at visse printere udledte de ultrafine partikler, der kan sætte sig i lungevævet. Konklusionen var at nye tonerpatroner forurenede mest, mens de undersøgte sort/hvid printere havde en harmløst udledning.

Konsekvensen for mennesket er ikke rar. Partikelforurening fra cigaretter og dieselbiler er således skyld i irritation af luftvejene og forhøjet kræftrisiko.

Et usundt image er ikke rart at have klistret på sig, og Hewlett Packard var så uheldig, at langt de fleste af de testede printere var af deres mærke.

Dermed blev fejlslutningen for journalister over hele verden, inklusiv for eksempel Politikens journalist, at HP's printere udleder flere sundhedsskadelige partikler end andre printere.

Det var dårlig PR for HP.

Derfor sagde HP i en pressemeddelelse, at firmaets printere lever op til alle sundhedsmæssige krav. Det er højst sandsynligt sandt, men HP gik et skridt videre og sagde, at det var umuligt at konkludere noget endnu, da partikelforskning stadig er en »meget ny forskningsmæssig tradition.«

Det afviser professor Lidia Morawska, fra Queensland University of Technology. I Sydney Morning Herald fastslår hun, at EU allerede nu har grænseværdier for partikelforurening fra personbiler. Før politikere regulerer, er der allerede gennemført en langsommelig proces, hvor forskere og lobbyister har været hørt.

Endvidere sagde marketingschef hos HP, Tuan Tran, at intet indikerer, at HP's printere udgør en speciel sundhedsrisiko.

Men ifølge Lidia Marowsko konkluderer World Health Organisation i sine seneste retningslinjer for luftkvalitet, at der er kraftige beviser for, at ultrafine partikler har en potentielt skadelig virkning på kroppen.

Derudover sagde HP, at den kemiske sammensætning af partiklerne ikke præcist kan fastslås af forskere. Dette afviste Lidia Marowski også, men hun giver HP ret i, at der skal forskes mere i emnet.

Den australske undersøgelse fastslog blot, at partiklerne er der i kritiske mængder. Forskerne kiggede ikke på de ultrafine partiklers kemiske sammensætning.

I Danmark mener både Teknologisk Institut og Arbejdstilsynet, at der er brug for mere forskning i den kemiske sammensætning af partikler fra printere.

Printerpartiklers konsekvenser for menneskekroppen kan være livsfarlige. Tidligere har det Økologiske Råd i en rapport efterspurgt ny lovgivning om partikelforureningen fra dieselbiler, da disse partikler i snit sænker danskernes levetid med 3/4 år.

Partiklerne fra en dieselbil bliver dog lavet i en forbrændingsproces, og det er usikkert, om ultrafine partikler fra en printer har samme kemiske sammensætning.

HP Danmark har tidligere sagt til ComON, at selskabet tog problemstillingen alvorligt, da kunderne skal kunne være sikre på deres produkter.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere