Hver femte trådløse netværk er ukrypteret

En ny undersøgelse lavet i Storkøbenhavn viser, at 20 pct. af de trådløse netværk er ukrypterede.

Medarbejdere fra firmaet D-Link kørte rundt i Storkøbenhavns gader i løbet af en weekend i december 2007 og målte omkring 8.000 trådløse netværk. Heraf var omkring 1.600 eller hver femte uden kryptering, så der var fri adgang for alle. Der er sket en lille forbedring i forhold til en tilsvarende undersøgelse sidste år, hvor 25 pct. var uden kryptering, og året før var det hele 47 pct., som ikke sikrede deres netværk.

Den nye undersøgelse tager dog ikke højde for beskyttelse via MAC-filtrering, eller at nogle få netværk bruges som hotspots, der skal betales for, og som derfor er beskyttet længere inde i systemet.

»Vi ser en positiv udvikling hos brugerne inden for sikring af trådløse netværk. Men vi er langt fra målet endnu. D-Link har længe opfordret brugerne til at kryptere deres netværk,« siger Jesper Dauw, landechef for D-Link i Danmark.

Det anslås at 30 pct. af landets 2,6 millioner husstande har et trådløst netværk, og det vil betyde, at omkring 156.000 netværk i hele Danmark er ukrypterede. De åbne trådløse net kan misbruges af hackere til at angribe brugerens lokalnetværk, og man kan risikere at blive gjort ansvarlig, hvis uvedkommende f.eks. bruger netværket til at downloade ulovligt materiale.

Foruden kryptering af netværket skal man huske at beskytte selve routeren med et kodeord, så ingen kan ændre opsætningen og dermed fjerne krypteringen. Endelig er det en god ide at vælge en anden kanal end standard-kanalen, som det trådløse netværk sender på. Hvis naboen bruger den samme radiokanal, kan det forstyrre begge trådløse netværk, så man ikke får glæde af signalernes fulde styrke.

D-Links forslag til, hvordan du sikrer dit trådløse netværk:


· Husk altid at kryptere dit netværk. Kryptering med WPA (Wi-Fi Protected Access) eller WPA-2 er at foretrække, da WEP-kryptering (Wired Equivalent Privacy) ikke er nær så sikkert.

· Vil man kun give særligt udpegede maskiner adgang til sit netværk, kan man lukke af for alle maskiner på nær disse. Det gøres via MAC-adresser (Media Access Control). Dette konfigureres i opsætningsmenuen.

· Bruger man begge dele, er man bedst beskyttet.

· SSID (Service Set Identifier), som er navnet på dit netværk og som kan ses af andre, bør altid være anonymt. Hvis du navngiver din SSID, skriv så aldrig dit navn, din adresse eller lign. som SSID.

· Brug sikre passwords gerne med både små og store bogstaver samt tal. Brug ikke åbenlyse passwords som »123Password«, men gerne noget personligt, som kun du kan huske.

· Husk at beskytte selve routeren med et kodeord, så ingen kan ændre opsætningen og slette krypteringen.

· Sluk dit trådløse netværk, når du ikke bruger det i længere tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere