USA holder døren lukket til forhandlinger om ACTA

USA hindrer åbenhed om indsats mod pirateri.

USA ønsker åbenhed, siger landets handelsmyndighed. Men i virkeligheden ønsker verdens mest magtfulde nation at holde døren lukket til de internationale forhandlinger om en ny handelsaftale, ACTA, der skal bestemme, hvordan verdens indflydelsesrige lande skal sætte ind mod deres borgere for at komme pirateri til livs.

Parterne skal rydde flere uenigheder af bordet, før offentligheden får lov til at se, hvad ACTA byder på. Det siger talsmand Nefeterius McPherson fra det amerikanske handelsagentur, netop som forhandlingerne mandag fortsætter på New Zealand.

Dermed stiller USA sig i vejen for at åbne døren til forhandlingerne. Det var ellers et ønske fra EU-Parlamentet at skaffe åbenhed. Ved internationale forhandlinger kræver det, at alle parter er enige, før forhandlingerne bliver åbne.

Mens andre lande, der er involveret i forhandlingerne, betingelsesløst kræver åbenhed, så har USA derimod krav til lade borgerne få indsigt i forhandlingerne. Derfor er USA den største hindring for åbenhed, konkluderer den canadiske juraprofessor og blogger, Michael Geist.

"Det eneste der kræves for at opnå enighed om at dele teksten med offentligheden er, at USA giver et "go-ahead". Denne udtalelse indikerer, at USA kun vil gøre det for en vis pris," skriver Michael Geist på sin blog.

ACTA står for "Anti-Counterfeiting Trade Agreement", og traktaten har som mål at sikre rettighedshavere som Hollywood, musikbranchen og virksomheder, der lever af vidensproduktion. Forhandlingerne foregår mellem Australien, Canada, EU (inklusiv Danmark), Japan, Korea, Mexico, Marokko, New Zealand, Schweiz, Singapore og USA.

Tidligere læk af fortrolige dokumenter har afsløret, at traktaten kan komme til at få betydning for, hvordan borgere bruger internettet. Blandt andet har der været krav fremme om, at traktaten skal tvinge internetudbydere til at give informationer om brugere, der ulovligt henter film og musik.

I sidste uge lovede EU-Kommissionens ansvarlige i forhold til ACTA, Luc Pierre Devigne, at EU kun vil forhandle om regler, der allerede er dækning for i den nuværende EU-lovgivning.

EU's overordnede prioriteter er:

• Ingen 3-strike-regel eller lignende indgreb mod borgernes ret til internet. Ingen ændring af internetudbydernes rolle eller ansvar. Fuld respekt for retten til privatliv og databeskyttelse. Ingen nye regler om toldtjek af personlige MP3-afspillere eller computere.
• ACTA drejer sig kun om, at sætte ind over for ulovlige handlinger. Målet er ikke at ændre, hvad der er rettighedsbeskyttet materiale.
• Det handler kun om at bekæmpe kriminelle handlinger på kommercielt niveau.

Nedenfor fortæller den liberale EU-parlamentariker Alexander Alvaro om partiets høring om ACTA-forhandlingerne.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere