Læser efterretningstjenesten dine mails?

En ny lov vil give PET bred adgang til at aflytte mistænkte. Men i forvejen har efterretningstjenesten alt for vide beføjelser, siger tidligere PET-chef.

Der er med stor sandsynlighed nysgerrige blikke, der læser med på danskernes emails og holder øje med deres internetrafik. De danske efterretningstjenster har nemlig i forvejen både lovhjemmel, teknologi og motiver nok til at gøre det samme som det svenske forsvar, der sidste år fik lovgrundlag til at aflytte og registrere al internettrafik, der passerer Sveriges grænser.

Den siger den tidligere chef for PET, Ole Stig Andersen.

Han var i går hovedtaler på et debatmøde om overvågning arrangeret af it-fagforbundet Prosa.

"Det, svenskerne kan, kan man også i Danmark. Det er blevet sagt, at datamængden er så voldsom, at det ikke kan styres. Men det kan det godt i Sverige. Man gemmer kun det, der har betydning. Det er muligt at sortere det fra, der har interesse. Gør man det også i Danmark? Hvis man gør, vil det være inden for lovgivningens rammer," sagde Ole Stig Andersen med en henvisning til Forsvarslovens formulering om, at Forsvaret Efterretningstjeneste kan overvåge borgernes telefonsamtaler, postforsendelser og brug af internettet i tilfælde af "krig eller andre ekstraordinære forhold" - en betingelse, som rigeligt opfyldes af kampen mod terror.

Den forhenværende efterretningschef har tidligere understreget, at han ikke ved, om efterretningstjenesterne i dag rent faktisk gennemfører en omfattende overvågning. Men han er ikke i tvivl om, at de har ressourcerne til det.

"Og hvis man kan og må, hvorfor skulle man så ikke gøre det?", spørger han.

Ole Stig Andersen var i perioden 1975-1984 chef for Politiets Efterretningstjeneste, og har siden været formand for Advokatrådet og direktør for Folketinget.

Baggrunden for mødet i går var en ny, endnu ikke vedtaget lov. Med den vil regeringen give myndighederne mulighed for at aflytte alle de telefoner, en mistænkt har adgang til. Det er en stor udvidelse af politiets og efterretningstjenesternes beføjelser.

I dag gives tilladelserne til aflytning kun på et enkelt telefonnummer - medmindre sagen drejer sig om terror. Regeringen vil derfor overføre terrorlovens udvidede aflytningsregler til også at omfatte anden kriminalitet.

Men i forvejen har PET særdeles gode muligheder for at følge med i, hvad mistænkte personer foretager sig på deres telefon og computer:

"Med bluetooth kan man installere aflytningsprogrammer i folks mobiltelefoner. Radarer kan se gennem væge og løgnedetektorer er snart lige så effektive som DNA-tests. Dertil kommer RFID-tags, som kan skjules på folk. Og dertil har efterretningstjenesten så adgang til blodprøver fra de fleste danskere, som ikke er født hjemme, og registret med blodprøver fra alle børn skal digitaliseres. Tidligere måtte PET bede om lov for at få oplysninger fra andre myndigheder, og disse kunne nægte at udlevere dem. Men i dag har efterretningstjensten magt til at kræve umiddelbar adgang til alle informationer om en borger, som for eksempel sundhedsmyndighederne ligger inde med," påpegede den tidligere PET-chef.

Prosas formand Niels Bertelsen mener, at den danske lovgivning i forbindelse med krigen mod terror har sendt samfundet ud på en glidebane i retning mod et uacceptabelt overvågningssamfund:

"Det er Prosas medlemmer, som skal udvikle og administrere det her. Det er dem, der bliver pålagt af politikerne til at føre det her ud i livet," lød det fra fagforbundsbossen.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere
I marts forlød det, at Microsoft var svært interesseret i at købe chatplatformen Discord for over 10 milliarder dollar. Men planen er tilsyneladende gået i vasken.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.