Så langt vil USA gå i krigen mod fildelere

Den amerikanske film- og pladeindustri er vigtigere end dine rettigheder.

USA er ved at ændre grundloven for internettet så grundlæggende, at det internet vi kender i dag vil være endegydligt tabt.

I stedet for anarki, frihed og samarbejde vil det nye internet bygge på paranoia, censur og trusler. Det er i høj grad den amerikanske plade- og filmindustri der står bag.

Ændringerne vil blive gennemført udenom den almindelige lovgivningsproces, og indført via handelstraktaten  ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) mellem blandt andre USA og EU.  Obama-administrationen har hemmeligstemplet forhandlingerne om traktaten med henvisning til 'nationens sikkerhed'.

Ude af proportioner

Men nu er et dokument dukket op på nettet, som en førende kilde mener er ægte. Dokumentet viser, at EU er skeptisk overfor udkastet til traktaten og afslører samtidig, hvor vidtrækkende planerne er.

Dokumentet afslører, at USA ønsker, at lande, der tilslutter sig traktaten indfører den kontroversielle Three-Strikes model, hvor man kan fratage folk deres internet. Det er EU skeptisk overfor. EU indvender også, at proportionalitetsprincippet ikke optræder i det amerikanske udkast til en traktat. Udkastet taler om, at straf for piratkopiering skal have en afskrækkende virkning, men i modsætning til tilsvarende lovgivning, så bliver det ikke understreget, at straffen skal være proportional med forseelsen. Der er flere amerikanske eksempler på, at dømte fildelere skal betale astronmiske erstatninger.

EU påpeger også, at europæiske borgere næppe vil bifalde, at USA melder ærligt ud, at "det overordnede mål er, at sørge for fortsat beskyttelse af industrien". I det lækkede papir skriver EU, at "det er politisk meget vigtigt, at understrege balance og retfærdighed, at nævne kultur og individuelle kunstnere og ikke kun industrien".

Et eksempel på, at USA går industriens æriende er, at traktaten forbyder lande, at nedlægge forbud mod unødig binding mellem indhold og hardware. Det vil sige, at lande ikke må forbyde producenterne at binde deres kunder til et produkt. Det er stik imod den europæiske holdning, der netop vil gøre op med den binding som tidligere gjorde, at iTunes sange kun kunne afspillet på iPods.

"Kompatibilitet mellem flere systemer skal tilskyndes," skriver EU i en kommentar til den amerikanske tekst.

I strid med lovgivning

I det hele taget går flere af forslagene i udkastet direkte imod lovgivningen i flere europæiske lande, ligesom flere termer og begreber bliver brugt ud fra en amerikansk juridisk betydning, selv om de har en helt anden juridisk betydning i forskellige EU-lande.

Den svenske kommunikationsminister Åsa Torstensson er taget til Washington for at advokere for en åben proces om traktaten.

"Åsa Torstensson repræsenterer det synspunkt, at forhandlingerne skal åbnes, så interesserede parter og grupper kan komme med grundige analyser om indholdet i traktaten. Hun vil også understrege, at Sverige ikke kan acceptere, at ACTA åbner for muligheden af Three-Strikes," oplyser den svenske regering.

Den europæiske sammenslutning af teleudbydere (EuroISPA) melder også ud, at de er "betænkelige ved, at man forsøger at indføre så vidtgående regler med en simpel handelstraktat i stedet for ved traditionel lovgivning."

Præsidenten for EuroISPA Malcolm Hutty siger:

"Disse hårde tiltag ville være en seriøs trussel mod det åbne og innovative rum som er selve hjertet i internettets succes. Denne aftale ville have en negativ effekt på internet-brugere uden at have en tilsvarende effekt på bekæmpelsen af piratkopiering på nettet."

Præsident Obamas justitsministerium tæller i øvrigt ikke færre end fem jurister, der tidligere har arbejdet for de amerikanske pladeindustris fællesorganisation RIAA. Mange af forslagene i udkastet til ACTA kommer netop fra RIAA.

Det er umuligt at kende det fuldstændige indhold af udkastet til traktaten, men tidligere lækkede dokumenter viser, at traktaten vil gøre teleudbydere ansvarlige for kundernes lovovertrædelser og reducere privatlivsbeskyttelsen markant. Det betyder, at teleudbydere i vid udstrækning kan blive nødt til at blokere dele af nettet og fjerne folks internetforbindelse for ikke selv at blive kriminaliseret.

 

Få overblikket med ComONs nyhedsbrev. Tilmeld dig her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere