Det internationale marked for servere er næsten gået i stå. I tredje kvartal steg salget af servere på det internationale marked med blot 3,1 procent i forhold til tredje kvartal sidste år, hvor hele markedet var voldsomt påvirket af terrorangrebet mod USA 11. september. Det skriver Financial Times.
Der blev ifølge tal fra Gartner Dataquest solgt 1,1 millioner servere verden over i tredje kvartal, mens der i tredje kvartal sidste år blev solgt 1,07 millioner maskiner.
Økonomisk stilstand
Også økonomisk har der været begrænset gevinst på servermarkedet, hvor producenterne kæmper hårdt på pris og omkostninger om markedsandele.
Samtidig er mange virksomheder i øjeblikket tilbageholdende med deres IT-investeringer på grund af den økonomiske afmatning.
HP er i øjeblikket verdens største serverproducent med en markedsandel på omkring 30 procent. Det skyldes ikke mindst sidste års opkøb af konkurrenten Compaq. Antallet af solgte HP-servere er dog faldet med 4,8 procent.
HP under pres
Det er et tegn på, at HP er under pres fra konkurrenterne Dell og Sun. Dell - hvis servere er baseret på Microsofts styresystemer - solgte 18 procent flere servere end samme periode sidste år, og selskabet øgede sin markedsandel fra 16,8 procent i tredje kvartal sidste år til nu 19,2 procent.
Samme tendens er gældende for Sun, der med sine Unix-baserede servere øgede sin markedsandel med 5,4 procent til nu 6,2 procent.
Gartner Dataquest mener, at fremtidsudsigterne for servermarkedet er vedholdende "vanskelige".
- Muligheden for krig i Mellemøsten understreger den økonomiske usikkerhed. Samtidig gør virksomhedernes fortsatte tilbageholdenhed, når det drejer sig om IT-investeringer, det meget svært at være optimistisk og tro på, at servermarkedet for alvor vil komme sig i år, siger senioranalytiker Shahin Naftchi til Financial Times.