Net-juleshopping truer arbejdspladsens it-systemer

Så er det juletid igen, og mange vælger at købe gaverne på nettet. Det sker ofte fra arbejdspladsen, og det kan blive en trussel mod virksomhedens it-systemer.

Hvis dine medarbejdere sidder i dyb koncentration foran skærmen, så er der en rimelig god chance for, at de er ved at vælge årets julegaver til familien og vennerne.

En ny undersøgelse fra Business Software Alliance (BSA) fortæller at en tredjedel af de ansatte i europæiske virksomheder foretager deres julegaveindkøb online i arbejdstiden.

Faktisk er den største ikke-arbejdsrelaterede højtidsaktivitet på arbejdscomputere at foretage sine indkøb af gaver på nettet. Og de fleste ser ikke noget problem i at bruge arbejdscomputeren til juleindkøbene. Men Business Software Alliance er bekymret. Problemet er ikke kun, at der spildes arbejdstid og båndbredde. Der er også risiko for, at medarbejderne får installeret virus eller andre uønskede programmer på deres computer.

En anden risiko er, at de ansatte henter piratkopieret materiale, hvorefter virksomheden kan blive gjort ansvarlig. Og det er nok især dette, der interesserer piratjægerne hos BSA. Her har man udarbejdet en liste med gode råd til de ansatte, så man undgår at udsætte sig selv og sin arbejdsplads for unødig risiko.


»DO's«

1. Læs firmapolitikken om ikke-arbejdsrelateret online-brug på arbejds-pc.

2. Selvom din arbejdsgiver er fleksibel omkring de hjemme-sider, du besøger på din arbejdscomputer, skal du være varsom med at downloade fødselsdagskort, festinvitationer eller 'rabatkuponer' hvis de kommer fra en ukendt kilde.

3. Når du køber julegaver eller rejser online, skal du være sikker på, at din internetforbindelse er sikker før du gennemfører betalingen.

4. Sæt dig ind i transaktions-betingelserne vedrørende returnering, refundering, forsendelsesomkostninger og privat dækning, før du fuldfører din transaktion.

»DON'Ts«

1. Fortag ikke onlinekøb af rejser, billedebyt med andre, afsendelse af tillykkekort eller opslag på madopskrifter på din arbejds-pc, hvis din arbejdsgiver har en politik imod dette!

2. Udsæt ikke dig selv for risiko i form af identitetstyveri ved at dele personlige oplysninger på hjemmesider, du ikke har tiltro til. Indkøb på uofficielle hjemme-sider tillader, at dine personlige oplysninger kan blive sendt til en ukendt person, og inviterer derved til identitetstyveri.

3. Download ikke software, der ikke er firmagodkendt, og software fundet på online auktionssider. Downloading af dette software kan udsætte din arbejdsplads for risiko i form af virus eller spyware til computernetværket.

4. Download aldrig fra en ukendt kilde! Tydelige indikatorer på, at en email er spam er, hvis afsendernavnet har fejlanslag eller stavefejl i emnefeltet, eller lokker med tilbud, som virker for gode til at være sande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere