Slagtilbud skal redde elselskabernes fiberdrømme

Et nyt fælles selskab skal efter jul gøre elselskaberne til leverandør af 100/100 Mbit forbindelser til op mod en halv milion danskere.

Som lovet præsenterede elselskaberne i dag deres fælles satsning: Et sammenlagt firma, hvor de forskellige selskaber går sammen om at markedsføre både det fysiske fiberbet og indholdet i form af bredbånd, telefoni og tv-kanaler.

I første omgang er indholdet baseret på en sammenlægning af de to selskaber Profiber og Smile, der begge er delvist ejede af en række elsselskaber. Også Dansk Bredbaand forhandles der med, ligesom man har snakket med ComX-ejeren Finn Helmer, der dog ikke for nuværende mer med i det nye selskab.

Endnu er der ikke fundet noget godt navn til det fælles firma, men det kommer snart, bedyrer Kim Frimer, der er talsmand for elselskabernes fælles firma.

Som CRNs søstermedie ComON forleden kunne fortælle, har selskaberne besluttet at droppe den hidtidige strategi med at drive åbne net og lade andre stå for indholdet.

Det indhold, som selskaberne selv vil til at promovere, lyder dog lovende nok, hvis man læser pressemedelelsen:

Selskabet skal sælge fiberforbindelser med mellem 60 og 100Mbit hastigheder - op og ned - samt telefoni og tv-pakker med masser af HD-kanaler, der udnytter den store båndbredde.

Da ComON spørger Kim Frimer, om det nye selskab kan levere 100 Mbit fra dag eet, lyder svaret dog en anelse kryptisk:

”Hvis vi ville, så kunne godt levere 100 Mbit lige nu. Men vi forventer, at det (tilbudet, red) bliver landsdækkende efter jul,” siger han.

Da fiber-baseret bredbånd er en såkaldt synkron forbindelse, vil forbrugerne både kunne uploade og downloade med 100 Mbit. Hvad der teknisk er til grund for at tilbuddet først kan leveres efter jul ønsker Kim Frimer ikke at komme ind på.

Begrebet ”landsdækkende” skal han også modificere: Elselskaberne kan nemlig ikke levere fiber til den tredjedel af landets husstande, der befinder sig i hovedstadsområdet og Nordsjælland – et faktum, de kan takke TDCs handel med DONG for.

Alligevel ser det lovende ud for den fælles fiber-alliance, mener parterne:

”Vi har i forvejen 150.00 kunder koblet på fibernettet. Desuden har 50.000 andre skrevet kontrakt men ikke fået den effektueret endnu, så vi starter altså ud med 200.000 kunder. Derudover går vores fiber forbi en halv million husstande, hvor de kan få fiber relativt nemt, hvis de vil det,” siger Kim Frimer.

”Relativt nemt” betyder, at elselskaberne har en fiberforbindelse til at gå forbi ude på vejen udenfor husstanden. At skyde en ledning ind vil typsik være et projekt, der vil kunne gennemføres i løbet af en måneds tid, oplyses det.

Hvorvidt folk så vil bide til fiberbolle er en andet spørgsmål. Elselskabernes fibertilbud har ofte været kritiseret for at være langt dyrere end tilsvarende ADSL-tilbud, når slutregningen inklusiv telefoni og tv-pakker skulle gøres op.

Den situation vil det nye fælles selskab ikke komme i, siger Kim Frimer.

”Vi gjorde den fejl at konkurrere med ADSL-selskaberne på deres præmisser. Det gør vi ikke længere, men vores nye tilbud om 60-100 Mbit med telefoni og tv vil alligevel blive meget konkurrencedygtigt,” siger han.

Det fælles selskab har ikke lagt sig fast på nogen prisstruktur endnu, men prisen på en 100 Mbit forbindelse vil ifølge Frimer blive ”yderst fornuftig” sammenlignet med en traditionel kobberbaseret bredbåndsforbindelse.

I den nærmeste fremtid vil direktørerne for de involverede elselskaber arbejde med at få sammensat den slagkraftige organisation, der fremadrettet skal drive den nye alliance.

Den nye fibersatsning er en alliance mellem de 15 danske energiselskaber: Sydfyns El, EnergiMidt, Tre-For, NyFors, SydEnergi, Seas NVE, Østjysk Energi, Energi Randers, NRGi, Energi Fyn, Bredbånd Nord, HEF Bredbånd A/S, Galten Elværk, Elforsyningen Nordvendsyssel, Elforsyningen Sydvendsyssel.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere