Englenes milliarder hober sig op

Danske business angels ville meget gerne investere mere af deres formue i IT, men de støder på for få dygtige iværksættere og gode forretningsplaner. Det konkluderer en analyse foretaget blandt 76 af Danmarks forretningsengle.

Mellem 500 og 600 millioner danske kroner har hobet sig op hos 76 danske business angels, som ellers gerne vil investere dem i næste generation af iværksættere. Og umådelig gerne i produktidéer, der har med IT at gøre.

Sådan lyder den opmuntrende konklusion på den hidtil mest omfattende analyse af de danske forretningsengle, "Business Angels i Danmark".

Vækstfonden har via spørgeskemaer undersøgt holdninger og handlinger blandt 76 danske investeringslystne, kapitalstærke personer. Disse personer har sammenlagt startet 200 virksomheder i Danmark i tidens løb.

45 procent af disse kapitalengle oplyser, at de kun har investeret ti procent af den kapital, de ellers har afsat til nye virksomheder. Omregnet til kroner bliver det til mellem 500 og 600 millioner kroner.

42 procent af englene siger, at de har investeret og forventer at ville investere i virksomheder, der vil sælge software. Hardware, internet og anden teknologi har også stor interesse hos dem.

Bedre forretningsplaner

Årsagen til den opdæmmede investeringsaktivitet skyldes ifølge Vækstfondens analyse en række faktorer.

For det første har parterne svært ved at finde hinanden og de gode idéer - altså business englen og iværksætteren. 41 procent af englene siger, at de finder det svært at identificere potentielle investeringsmuligheder.

For det andet har det matte aktiemarked dæmpet englenes mod på investeringer i virksomheder i den tidlige fase.

For det tredie tyder noget på, at det halter lidt med kvaliteten af de forretningsplaner og præsentationer, iværksættere tropper op med hos forretningsenglene. Når de vender tommelfingeren nedad til en investeringsmulighed, er det ofte fordi, iværksætteren ikke lever op til følgende krav:

- Laver gennemarbejdede forretningsplaner og budgetter, der bygger på realistiske antagelser.
- Har identificeret et reelt kundebehov og marked.
- Udviser troværdighed over for investorerne.
- Identificerer og præsenterer projektet for en business angel med interesse for den pågældende branche eller teknologi.

Han var selv engang iværksætter

Vækstfonden vurderer, at der findes ialt 1700 business angels i Danmark, der tilsammen årligt
investerer mellem 1,4-1,7 mia. kr. i unoterede virksomheder. Den gennemsnitlige forretningsengel er en mand på 48 år med en formue på 20 millioner kroner.

Årligt ser englen i snit på 38 potentielle investeringsprojekter. Han investerer årligt 750.000 kroner.

Han har selv været iværksætter engang og øser gerne videre af sin erfaringer, så der bliver tale om såkaldt klog kapital. Faktisk bruger englen halvanden dag om ugen på at beskæftige sig med og rådgive hver virksomhed, han har investeret i.

Relevant link:
Vækstfondens analyse "Business Angels i Danmark" findes i pfd-format her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere