IT-driftsfolk hårdest ramt af stress

Arbejdet i IT-branchen er langt mere stressende for driftsfolk og systemudviklere end for ledere og marketingsfolk. Forklaringen er, at fejlagtig bedømmelse af den tid, som projekterne tager, især rammer det sidste, implementerende led i processen.

Ingen kan overhale uret. IT-driftsfolk risikerer at kvæles i stress, når de forsøger at indhente alle overskredne frister på IT-projekter. Som det sidste led i kæden i IT-projekter er de allermest udsatte.

Det viser en undersøgelse foretaget på seks danske anonymiserede IT-virksomheder, hvorfra i alt 808 personer har fortalt om deres oplevelse af dagligdagen på jobbet.

IT-branchens medarbejdere er 10 til 12 procent mere stressede end danskerne på arbejdsmarkedet generelt.

Der er dog den undtagelse, at ledere og markedsførings-medarbejdere på IT-virksomheder faktisk oplever jobbet mere behageligt og ustressende end den gennemsnitlige dansker.

40,3 timer om ugen

Undersøgelsen, der er udarbejdet af Arbejdsmiljøinstituttet og Arbejdsmedicinsk Klinik, Hillerød Sygehus, punkterer en del myter om IT-branchen og bekræfter andre som realiteter.

- Vi har fået punkteret myten om 70 timers arbejdsuge i IT-branchen. Den er i snit 40,3 timer. Til gengæld er medarbejderne hammereffektive, når de er på job, så vi skal passe på, at de ikke brænder ud, siger kommunikationschef Henrik Egede, IT-Brancheforeningen, der onsdag præsenterede undersøgelsen.

Noget af det, der stresser IT-branchens ansatte rigtig meget, er følelsen af utryghed, der er dobbelt så stor som generelt hos danskerne. Det skyldes især, IT-krisens mange fyringsrunder.

-De føler usikkerhed med hensyn til, om udviklingen vil gøre dem overflødige, og at de mod deres vilje vil blive overflyttet til andet arbejde, samt at det vil være svært for dem at finde et andet job, står der i rapportens konklusion.

Planlæg sammen med medarbejderen

Rapporten anbefaler, at IT-virksomhederne gør sig mere umage med at estimere opgaver realistisk. Det kan for eksempel være ved at indlægge luft i tidsplanerne, så der tages højde for uforudsete udfordringer i projekter.

Plusser og minusser
i IT-branchen:

+ Gode sociale relationer; mange kontakter med andre mennesker
+ Stor involvering i arbejdet
+ Engagement og villighed til merarbejde af egen drift
+ Megen feedback af faglig karakter

% Høje kvantitative krav; arbejde i højt tempo, ophobning af arbejde
% Lav grad af forudsigelighed
% Mangelfuld information i forhold til at kunne klare arbejdet
% Høj grad af utryghed; at udviklingen gør en overflødig, vanskelighed ved at finde andet job
% Ringe ledelseskvalitet; planlægning og konfliktløsning halter
% Kolleger og nærmeste ledelse har ikke tid og villighed til at lytte
% Forholdsvis lav grad af meningsfuldhed
% Manglende klarhed over ens opgaver
% Modstridende krav i arbejdet
% Udfordringer i forhold til at skabe balance mellem arbejde og familieliv

Anbefalingerne hilses meget velkommen af Leif Dyrmose, der som formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmiljøudvalg arbejder med at forbedre blandt andet IT-folks arbejdsvilkår. Til daglig er han ingeniør i Lego.

- Jeg hæfter mig ved den manglende balance mellem jobgrupperne på IT-virksomhederne. Det kan se ud som om, at stress ikke rammer dem, der træffer beslutningen, men især dem, der skal udføre det, der besluttes, siger Leif Dyrmose.

Derfor er han stor fortaler for, at ledelsen bliver bedre til at inddrage de relevante medarbejdere allerede i planlægningsfasen, så der er bedre chancer for, at planerne holder - og at medarbejderne også kan holde til deres job i længden.

I fagforeningen Prosa ser man lederuddannelse som det bedste værktøj til at forbedre IT-branchens arbejdsmiljø.

- Der skal skabes en arbejdskultur, hvor der er rum til at sige fra. Medabejderne skal også selv blive bedre til at råbe vagt i gevær, når de kan se, at en opgave er estimeret 25 procent for lavt tidsmæssigt, siger Thor Temte, informationschef i Prosa.

Udviklerne er medskyldige
Men der er også et andet led i IT-kæden, der har et ansvar, når driftsfolk bliver stressede. Det påpeger både DMdata og Finansforbundet.

- Spørgsmålet er jo, om det, udviklerne laver, altid er godt nok. Eller om de leverer nogle 80 procents løsninger til driftsfolkene, som så må rage kastanjerne ud af ilden, siger Søren Hansen, personalechef i DMdata.

Lotte Hansen er arbejdsmiljøkonsulent i Finansforbundet, der har bankernes IT-folk blandt sine medlemmer.

Hun mener, at IT-driftsfolkene på flere måder kan betegnes som fabriksarbejderne blandt IT-folk.

- De har typisk meget lidt indflydelse, stor utryghed i jobbet og der stilles meget høje krav til dem. De skal redde hele kagen, når de får et forskubbet, ufærdigt projekt, så kunderne ikke bliver utilfredse, siger Lotte Hansen.

IT-brancheforeningen har støttet kortlægningen af IT-branchens mentale sundhedstilstand med 10.000 kroner. Foreningen har også indgået i en følgegruppe for undersøgelsen, hvor også Ingeniørforeningen i Danmark, HK Samdata, Prosa, Finansforbundet og Akademikernes Centralorganisation er med.

Relevant link

Rapporten om stressundersøgelsen på Arbejdsmiljøinstituttets websted (pdf)




IT-JOB

Netcompany A/S

Software Developer

IT-Universitetet i København

Linux-systemadministrator til IT-afdelingen

Fagligt Fælles Forbund

3F søger it underviser-supporter

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Test Manager med agilt mindset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere