Ericsson-udviklere starter for sig selv

Fire tidligere Ericsson-udviklere trodsede den økonomiske usikkerhed for at starte deres egen virksomhed. I dag overbeviser entusiasmen dem om, at det var en rigtig beslutning.

Tanken om at starte eget firma havde ulmet, allerede mens de stadig havde deres gode job hos Ericsson, men dengang blev det aldrig til mere end blot tanken.

Men efter de for anden gang på mindre end et år fik en fyreseddel, dukkede idéen om at gå egne veje op igen.

I dag er virksomheden blevet til virkelighed under navnet Xentronik og har kørt i over en måned.

De fire stiftere af virksomheden var alle ansat i Ericssons udviklingsafdeling i Danmark, indtil krisen ramte den svenske teleudstyrsproducent så hårdt, at den måtte skære drastisk ned. Det betød, at den største del af udviklingsafdelingen i Danmark lukkede.

En del af de fyrede medarbejdere fik dog lovning på at blive overført til udviklingsvirksomheden Semcon, som blandt andet skulle overtage nogle af de projekter, som Ericsson opgav selv at arbejde videre på.

Men der gik ikke længe, før også Semcon kom i vanskeligheder og flere af de tidligere Ericsson-folk igen stod med en fyreseddel i hånden.

Alle var entusiastiske

Et par måneder efter fyringen fra Semcon fandt en lille gruppe sammen igen, og straks begyndte idéerne at spire frem.

- Alle var fantastisk entusiastiske. Der var så utroligt meget energi i gruppen, fortæller Kent Jakobsen, som en af de syv, som var med til at starte det hele.

Undervejs besluttede tre af de syv dog at gå andre veje, men Kent Jakobsen, Troels Petersen, Olivier Prat og Akshay Malhotra følte, at der var så meget potentiale i deres idéer, at de fortsatte arbejdet.

De besluttede sig derfor for at begynde at mødes under mere formelle omstændigheder. Derfor indbetalte de alle et beløb på en fælles konto og lejede sig ind i nogle beskedne kontorlokaler på Østerbro i København.

- Vi havde alle den her følelse af: "Wow, hvis det her er, hvad vi kan få ud af bare to møder, hvad kan vi så ikke opnå, hvis vi arbejder på det hver dag," fortæller Kent Jakobsen.

Masser af idéer

I starten spændte ideerne meget bredt, og de var klar over, at de blev nødt til at finde ud af, præcis hvilken forretning de ville satse på.

Det var næsten på forhånd givet, at de tidligere Ericsson-udviklere ville fortsætte inden for telekommunikation.

- Ved at brainstorme fik vi efterhånden indsnævret, hvad det var, vi ville, siger Olivier Prat.

De nåede frem til, at de vil fungere som bindeled mellem en virksomhed og dens teleoperatør. De vil udvikle løsninger, der gør det muligt for virksomheden at få lige præcis de teleydelser, de har behov for, uden at være nødt til at vælge mellem teleoperatørens standardpakker.

- De forskellige tjenester er ikke teleselskabernes kerneforretning. De tjener deres penge på trafik, siger Troels Petersen.

- Teknologien ligger allerede hos operatøren, men det er ikke sikkert, at operatøren tilbyder lige præcis det produkt, som kunden har brug for, siger Kent Jakobsen.

Ingen vil betale for en idé

De har allerede kontakt til interesserede kunder og partnere, men de mangler endnu at få en underskrift på den første kontrakt.

- Du skal kunne præsentere mere end blot en idé. I dag vil folk ikke betale for idéer, som i dotcom-dagene, siger Troels Petersen.

Derfor bliver det næste halve års tid afgørende for virksomheden, som naturligvis skal have skabt én eller anden form for indtægt for at overleve.

- Teleselskaberne kan godt se, at der er plads til en forrentning som vores, så det bedste, vi kan gøre, er at få den første kunde i hus, som vi så kan bruge som eksempel til at vise de andre kunder, hvad vi kan, siger Kent Jakobsen.

Bedre end et sikkert job

Deres nystartede konsulent- og udviklingsvirksomhed har nu eksisteret rent juridisk i over en måned. Før det lå dog en del overvejelser om, hvorvidt det overhovedet var klogt at starte egen virksomhed frem for at finde et job.

- Vi er alle modne, erfarne og dygtige inden for vores felt, så vi vil nok ikke have så svært ved at finde et fast arbejde, siger Troels Petersen.

Men trods den økonomiske risiko og det hårde arbejde, så savner de ikke deres job hos Ericsson.

- Hos Ericsson fik man sin løn hver måned, og du vidste, hvad du skulle. Men også hvad du ikke skulle. Her er beslutningsvejen kort, og min kone siger, at jeg ser yngre ud og ser ud til at nyde mit arbejde mere end før, siger Kent Jakobsen.

- Vi kunne finde andre job, men det ville måske ikke være lige præcis det, vi rigtig brændte for, siger Troels Petersen.

Gradvis opbakning hjemmefra

Man kan ikke leve af entusiasme og arbejdsglæde, og det var da heller ikke en let beslutning, at satse på at starte sin egen virksomhed.

- I starten fik jeg ikke så megen opbakning hjemmefra, men det ændrede sig gradvis, selv om tvivlen også var til stede. Den forsvandt dog, når jeg trådte ind af døren på arbejdet og så smilene på de andres ansigter, siger Kent Jakobsen.

- Selvfølgelig overvejede jeg, om det nu var det rigtige at gøre. Men det er en stor tilfredsstillelse, at man selv er så involveret i sit arbejde, siger Troels Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere