Artikel top billede

Her er fremtidens solkraftværk

Verdens første solkraftværk med smeltet salt er nu indviet i det sydlige Spanien.

I det solrige Spanien er det første kommercielle solkraftværk som bruger smeltet salt til at overføre varmen netop blevet indviet i en stor ceremoni. Både den spanske konge og kronprinsen fra Abu Dhabi var rejst til Andalusien for at markere åbningen af det anlæg, der beskrives som intet mindre end en revolution inden for solenergi.

Det nye anlæg Gemasolar er konstrueret af Torresol Energy, der er et joint venture mellem det spanske ingeniørfirma Sener og energiselskabet Masdar i Abu Dhabi.

Det gigantiske kraftværk består af 2.650 spejle - kaldet heliostater - spredt over et område på 185 hektar. I midten står et tårn på 140 meters højde. Heliostaterne er bevægelige og udstyret med GPS, som sørger for at positionere dem i forhold til solen og ændre deres vinkel i løbet af dagen.

Solens lys reflekteres af spejlene og samles på tårnets spids, hvor saltet varmes op til en temperatur på mere end 500 grader. Det smeltede salt ledes så videre til en varmeveksler, hvor det omdannes til vanddamp, der bruges til at drive en turbine og generere energi.

Temperaturen er meget højere end i et normalt solkraftværk, hvor man bruger olie til at overføre varmen til turbinen.

Gemasolar skulle også være i stand til at levere strøm i op til 15 timer uden sol. Det samled ydelse fra kraftværket mellem Sevilla og Cordoba ligger på 19,9 Megawatt. På et år forventer Torresol at anlægget kan generere 110 GWh.

Det skulle være nok til at forsyne 27.500 husholdningerne i det sydlige Spanien med energi. I forhold til et normalt kulkraftværk kan man spare omkring 30.000 tons co2-emissioner om året.

Torresol bygger yderligere to solkraftværker i nærheden af Cadiz ved den spanske Atlanterhavskyst og har også planer om at installere anlæg i Abu Dhabi og USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere