Gyldendal lancerer sit første seriøse net-leksikon efter flere indledende forsøg på at sende et netbaseret leksikon i luften, som dog alle er gået i vasken - først og fremmest på grund af manglende mulighed for at tjene penge på net-leksika.
Denne gang vover Gyldendal dog pelsen i samarbejde med Krak, der lægger op til, at det nye leksikon med 50.000 opslag skal kunne læses både på nettet og på WAP-mobiltelefoner.
Det betyder, at pludselige tvivls-spørgsmål straks kan opklares med en WAP-mobiltelefon i hånden, uanset hvor man befinder sig.
Først gratis - så betaling
I første omgang vil adgangen til de 50.000 opslag være ganske gratis for alle.
Fra 20. september vil Gyldendal skrue op for adgangsbetalingen, der ifølge Politiken vil blive 250 kroner for privatpersoner om året og omkring 1.000 kroner for virksomheder.
- Hvis folk ikke er villige til at betale beløb af den størrelse, kan vi godt stoppe al diskussion om at sende et større leksikon ud på nettet, siger Gyldendal-direktør Lars Boesgaard til Politiken.
Gyldendal har tidligere leget med tanken om at sende sit prestige-projekt, Den Store Danske Encyklopædi, ud i en net-version, men måtte droppe ideen, da der ikke var udsigt til at tjene de nødvendige penge på nettet.
Det skete, selv om den daværende socialdemokratiske regering havde tilbudt at støtte online-lanceringen med 30 millioner kroner - et tilbud, som Gyldendal takkede pænt nej til.
Den trykte udgave af Den Store Danske Encyklopædi på 21 bind kostede - og koster - immervæk i omegnen af 20.000 kroner, og de penge er det umuligt at hente hjem på at lægge det store opslagsværk ud på nettet - statsstøtte eller ej, lød vurderingen fra Gyldendal.
Gyldendal og Krak forventer at have et overblik over danskernes lyst til at betale for adgang til leksikale informationer omkring jul.
Over for Politiken ønsker Lars Boesgaard ikke at komme nærmere ind på det antal kunder, som net-opslagsværket skal have for at løbe rundt.
- Men vi vil ikke tabe penge på det, siger han til Politiken.
Relevant link