Artikel top billede

Har du en Android-telefon, kan du få gratis navigation via Google Maps, som du ser på billedet her. Men du kan også bruge Waze, der både findes til Android og iPhone

Her er en gratis gps-app til din smartphone

Kan den gratis gps-app Waze give baghjul til de megadyre betalings-gps'er?

De fleste bilister har indimellem brug for lidt teknisk assistance, når de skal finde vej.

Men ikke alle har lyst til at investere i en dyr gps-enhed eller en næsten lige så dyr smartphone-app. Eksempelvis koster TomTom og Navigons smartphone-apps mellem 300 og 500 kroner.

Derfor er det værd at overveje, om der findes billigere alternativer i Apples App Store og Android Market. Et af de alternativer, vi har brugt her på redaktionen, hedder Waze og er helt gratis.  

Waze findes som app til iPhone, iPad, Android og Blackberry, og det er ikke bare et stykke discount-navigation.

Det er på mange måder også en ny og innovativ tjeneste, der baserer sig på crowd-sourcing. Det vil sige, at tjenesten i høj grad er brugerdrevet. Waze-brugernes adfærd bliver brugt til hele tiden at forbedre kort, ruter og registrere trafiktætheden.

Bedst i storbyerne

Det betyder også, at jo mere populær Waze er, jo bedre en oplevelse får du som bruger også af app'en.

Derfor får du sandsynligvis også en betydeligt federe oplevelse med Waze, hvis du bruger app'en i USA, hvor den har opnået relativ stor popularitet, end i Danmark, hvor den stadigvæk mangler at få sit gennembrud.

Men også inden for Danmarks grænser varierer oplevelsen af Waze. Hen over julen testede denne skribent Waze flere gange i Danmark.

Eksempelvis er det svært at få navigation direkte til døren, lige så snart du bevæger dig uden for de større byer. Det skyldes, at Waze ganske enkelt ikke kender ret mange navne på de mindre veje i mange små og middelstore byer.

Samtidig var der også en række situationer, hvor Waze kom med besynderlige rute-forslag. For eksempel anbefalede app'en på et tidspunkt, at man skulle forlade motorvejen ved Esbjerg til fordel for en rute på landevejen, der var betydeligt længere i både tid og antal kilometer.

Få live trafik-opdateringer med Waze

Der er ingen tvivl om, at Waze fungerer bedst i hovedstadsområdet, hvor ruterne lader til at være mere korrekte, og app'en ser ud til at kende langt flere vejnavne. 

Live trafik-opdateringer

Når du færdes i hovedstadsområdet, oplever du også at få direkte trafikopdateringer fra andre brugere.

Waze-brugerne kan vælge selv at indberette det, hvis de støder på uheld, vejarbejde og tæt trafik. Men app'en registrerer det også automatisk, hvis Waze-brugere pludselig holder stille eller begynder at køre langsomt på motorvejen. 

Trafik-opdateringerne bliver ligesom kortene løbende hentet ned på telefonen via din data-forbindelse. Det betyder, at app'en kun fylder lidt mindre end 20 megabyte, mens de fleste betalingsalternativer, hvor kortene bliver lagret på telefonens hukommelse, fylder flere hundrede megabyte. 

Til gengæld er konsekvensen, at du kan opleve problemer med Waze, hvis du færdes steder, hvor der er dårlig dækning, og måske vigtigst af alt: det kan blive en dyr fornøjelse at bruge Waze i udlandet, fordi du risikerer at skulle betale kassen for data-roaming. 

Frygter du, at dit dataforbrug løber løbsk, kan du heldigvis se, hvor meget data Waze bruger. Du finder oversigten over dataforbruget ved at gå ind i app'ens indstillings-menu, vælge advanced og herefter "datatransfer." 

Ikke på højde med betalings-navigation

Efter nogle dage i selskab med Waze er konklusionen dog, at Waze er et spændende bekendtskab. 

Men er du en krævende gps-bruger, er det dog næppe et reelt alternativ til de store og dyre navigations-apps, og skal du på ferie til udlandet, kan du godt glemme alt om Waze. Det bliver ganske enkelt for dyrt i data-roaming. 

Har du derimod kun brug for navigation i ny og næ, og færdes du mest i landets større byer, kan Waze muligvis opfylde dine behov. Og der er næppe tvivl om, at denne type brugerdrevne programmer bliver bedre og bedre, i takt med at brugertallet stiger.

Læs også:
Efter nytår kan du få gratis gps-navigation på din telefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere