Gratis program kan redde dine trætte computer-øjne

Et smart lille program indstiller automatisk din computerskærm efter tiden på døgnet. Resultatet er langt mindre belastning af dine øjne.

Har du hang til at sidde ved computeren sent om aften? Så kender du sikkert fornemmelsen af at blive træt i øjnene.

Men det kan et lille gratis program hjælpe dig med.

F.lux, som det hedder, indstiller din skærm efter tiden på døgnet, så skærmen ser anderledes ud, når solen er gået ned.

Mere præcist ændrer F.lux på den temperatur, som lyset fra din skærm har. Normalt har hvide farver på en computerskærm et blåt skær - også kaldet koldt lys.

Det kolde lys passer godt til dagslys, men når det er mørkt, og dit hjem er lyst op af kunstigt lys, vil din skærm være mildere ved dine øjne, hvis den i stedet har et varmt lys med et mere rødligt skær.

Og det er netop, hvad F.lux gør.

Denne skribent installerede programmede en sen aftentime, og i starten så skærmbilledet meget pink/orange ud, fordi jeg er vant til de blå toner fra skærmen.

Men jeg lod programmet køre, og efter en times tid prøvede jeg at slå det fra. Det var som at stirre direkte mod solen. Jeg slog F.lux til igen med det samme og har nu brugt det siden.

 

Når du har hentet programmet, skal du indstille din lokation, og hvor "varm" skærmen skal blive, når det er mørkt.

Du bør indstille farven, så en hvid farve på skærmen har samme nuance som et hvidt stykke papir under dine lysforhold.

Jeg anbefaler at sætte "transition speed" til langsom i stedet for hurtig, som er standardindstillingen. Det betyder, at skærmen gradvist skifter lysforhold over en time i stedet for at gøre det hurtigt på 20 sekunder.

Det bruger lidt flere systemresourcer i de to timer på døgnet, hvor F.lux skifter din skærm, men det gør, at du ikke lægger mærke til ændringen.

Hvis du arbejder med billedbehandling, ser film eller spiller spil, hvor en nøjagtig farvegengivelse er vigtig, bør du slå programmet fra. Desværre har F.lux kun en indstilling, der slår det fra i en time, men alternativt kan du helt lukke programmet.

Du kan hente F.lux gratis her - det findes til Windows, Mac OS og Linux. Har du en oplåst (jailbreaket) iPhone eller iPad, kan du også bruge programmet på den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere