Gratis program kan redde dine trætte computer-øjne

Et smart lille program indstiller automatisk din computerskærm efter tiden på døgnet. Resultatet er langt mindre belastning af dine øjne.

Har du hang til at sidde ved computeren sent om aften? Så kender du sikkert fornemmelsen af at blive træt i øjnene.

Men det kan et lille gratis program hjælpe dig med.

F.lux, som det hedder, indstiller din skærm efter tiden på døgnet, så skærmen ser anderledes ud, når solen er gået ned.

Mere præcist ændrer F.lux på den temperatur, som lyset fra din skærm har. Normalt har hvide farver på en computerskærm et blåt skær - også kaldet koldt lys.

Det kolde lys passer godt til dagslys, men når det er mørkt, og dit hjem er lyst op af kunstigt lys, vil din skærm være mildere ved dine øjne, hvis den i stedet har et varmt lys med et mere rødligt skær.

Og det er netop, hvad F.lux gør.

Denne skribent installerede programmede en sen aftentime, og i starten så skærmbilledet meget pink/orange ud, fordi jeg er vant til de blå toner fra skærmen.

Men jeg lod programmet køre, og efter en times tid prøvede jeg at slå det fra. Det var som at stirre direkte mod solen. Jeg slog F.lux til igen med det samme og har nu brugt det siden.

 

Når du har hentet programmet, skal du indstille din lokation, og hvor "varm" skærmen skal blive, når det er mørkt.

Du bør indstille farven, så en hvid farve på skærmen har samme nuance som et hvidt stykke papir under dine lysforhold.

Jeg anbefaler at sætte "transition speed" til langsom i stedet for hurtig, som er standardindstillingen. Det betyder, at skærmen gradvist skifter lysforhold over en time i stedet for at gøre det hurtigt på 20 sekunder.

Det bruger lidt flere systemresourcer i de to timer på døgnet, hvor F.lux skifter din skærm, men det gør, at du ikke lægger mærke til ændringen.

Hvis du arbejder med billedbehandling, ser film eller spiller spil, hvor en nøjagtig farvegengivelse er vigtig, bør du slå programmet fra. Desværre har F.lux kun en indstilling, der slår det fra i en time, men alternativt kan du helt lukke programmet.

Du kan hente F.lux gratis her - det findes til Windows, Mac OS og Linux. Har du en oplåst (jailbreaket) iPhone eller iPad, kan du også bruge programmet på den.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere