Artikel top billede

Danmark godkender ACTA - men intet er vedtaget endnu

EU-underskrift af omstridt pirat-traktat er kun en formssag. Først til sommer bliver det afgjort, om EU-Parlamentet vil godkende traktaten.

På vegne af 22 EU-lande - deriblandt Danmark - skrev EU's ambasadør i Japan, Hans Dietmar Schweisgut, i går under på et udkast til en international handelstraktat mod piratkopiering - den stærkt omstridte ACTA.

Underskriften fik EU-Parlamentets rapporteur - en slags udvalgsformand - vedrørende ACTA-forhandlingerne, til at tage det usædvanlige skridt at opsige sit erhverv i protest. Rapporteur'en mener, at ACTA er ved at blive hastet igennem på urimelige vilkår.

Fra mange andre sider blev nyheden om EU's underskrift af ACTA mødt med vantro og foragelse: At EU tilsyneladende er bukket under for pres fra den amerikanske rettigheds-industri, Hollywood og de store pladselskaber, og nu går med til at beskytte industrien ved at begrænse internetbrugernes rettigheder, skabte Twitter-storm og blog-blæst (se for eksempel denne aktion) lige som medlemmer af Anonymous for længst har rettet deres DDOS-kanoner mod EU.

Endnu ikke gyldig

Men alligevel er ACTA reelt ikke rykket ret meget nærmere en europæisk virkelighed. Underskriften er nemlig kun en procedure-bestemt formssag, forklarer man i EU Kommissionen.
Det er nemlig kun, hvis EU Parlamentet godkender traktaten, at underskriften er gyldlig - og den godkendelse er absolut ikke givet på forhånd.

EU Parlamentets tidsplan for behandling af ACTA vil tidligt føre til en afstemning i juli eller august. På nuværende tidspsunkt er det uklart, hvad der er flertal for blandt parlamentets medlemmer, men blandt modstanderne er der yderst højlydte røster, der advarer mod ACTAs negative indvirkning på den menige internetbrugers rettigheder.

At ACTA vitterligt ER et meget varmt emne i Parlamentet, understreges også af rapporteurens opsigelse af sit hverv i forbindelses med underskriftsceremomien i Japan.

Ikke som SOPA

Hvad det helt konkret var, der fik rapporteur Kader Arif til at gennemføre den aktion, står ikke helt klart. På sin blog kritiserer han ACTA-processen i generelle vendinger, og påpeger, at traktaten kan få vidtrækkende indflydelse på borgernes friheder og rettigheder.

Hans blog på fransk kan ses her.

En kvalificeret oversættelse til engelsk kan ses på bloggen iptegrity, der desuden har samlet andre udtaleser fra den fratrådte rapporteur, men stadig ikke kan forklare alle detaljer om bagrunden for opsigelsen.

Fra EU's side forsøger man omvendt at nedtone betydningen af ACTA-underskriften.

"ACTA er forskelligt fra SOPA, som amerikanerne debatterede i sidste uge. ACTA er en international traktat, der ikke ville kræve nogen ændringer af nogen EU-love. Alt, hvad der er lovligt i dag, vil stadig være lovligt efter en ratificering af ACTA, og traktaten rummer ikke mulighed for, at nogen kan få deres internetforbindelse afbrudt," skriver en talsmand for EU Kommssionens handelsafdeling, John Clancy, i en mail til ComON.

Han påpeger videre, at ACTA først kan træde i kraft efter debat i EU Parlamentet og en afstemning, som formentlig falder i sensommeren. Hvor parlamentet forkaster eller accepterer traktaten, afgøres med simpelt flertal.

At EU-landene repræsenteret ved ministerrådet og kommisionen har skrevet under på ACTA på nuværende tidspunkt, beskrives af Kommissionen som standard-procedure for lovprocessen vedrørende internationale traktater.

Standard-procedure er det iøvrigt også, at Europarådet foretog den formelle behandling af ACTA på et nyligt møde i ministerrådet omhandlende landbrug og fiskeri - et forhold, som flere kritikere ellers har læst som et forsøg på at luske traktaten igennem uden om de forventelige protester fra offentligheden.

Men ACTA-beslutningen uden debat var helt normal procedure, siger EU-Kommisions Handels-afdeling.

Det skete, fordi ACTA var et såkaldt A-punkt, hvor enigheden mellem de respektive EU-lande allerede var opnået gennem forhandlinger på ambassadør-niveau, og der derfor ikke krævedes yderligere debat på minister-niveau. Samme forklaring giver en embedsmand i Folketingets Europaudvalg: ACTA-behandlingen som A-punkt var helt efter bogen.

ACTA-forhandlingerne er tidligere blevet voldsomt kritiseret for at foregå i hemmelighed - og kun ved EU Parlamentets insisteren lykkedes det offentligheden at få kendskab til de bestemmelser, landene bag ACTA er blevet enige om.

Den endelige tekst, som Danmark og næsten alle de øvrige EU-lande har tilsluttet sig, kan ses her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere