Artikel top billede

Din mobiltelefon kan overvåges med stille sms

En usynlig sms-besked sendt til din telefon kan bruges til at spore din færden. Tysk politi har sendt 1,7 millioner usynlige sms-beskeder i de sidste fem år.

Du kender lyden når du modtager en sms på din mobiltelefon. Men i nogle tilfælde er der slet ikke nogen lyd. Det er nemlig muligt at sende en såkaldt "Silent SMS" eller stille besked, som ikke bliver vist på telefonen. Men operatøren gemmer alligevel oplysninger om telefonens position - og det kan bruges til at følge din færden. Det fungerer næsten som en ping - man sender et signal til telefonen, som svarer tilbage og dermed afslører hvor den befinder sig.

I Tyskland har politiet indrømmet at man har brugt denne "stealthy ping" næsten 1,7 millioner gange til overvågning mellem 2006 og 2011. Et medlem af det tyske parlament fik i december sidste år politiet til at udlevere tallene, som også viser en dramatisk vækst i brugen af denne teknologi. I det seneste år er der sendt 440.000 stille sms'er.

Den stille sms er kun én af flere metoder til at overvåge mobiltelefon-brugere. En anden er den såkaldte IMSI Catcher, hvor man kan "fange" signaler fra mobiltelefoner i nærheden og dermed registrere telefonernes kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI). Den tyske forfatningsdomstol har tidligere afgjort at det er lovligt at anvende denne teknologi, fordi indholdet i kommunikationen - altså samtalerne og beskederne - ikke bliver registreret.

På hacker-konferencen Chaos Communication Congress i Berlin mellem jul og nytår blev der sat fokus på Silent SMS-teknologien. To eksperter i mobil-sikkerhed, Karsten Nohl og Luca Melette, fortalte at teknologien oprindelig er udviklet så mobil-operatørerne kan teste kvaliteten i deres netværk uden at forstyrre brugerne. Men det har vist sig, at den også er nyttig til at overvåge mistænkte.

"En mobiltelefon opdaterer sin position med regelmæssige mellemrum, men når en person bevæger sig, bliver denne information ikke opdateret med det samme. Ved at sende en stille sms kan man straks få telefonens position opdateret," forklarede Karsten Nohl.

Ligesom med IMSI Catcheren er det tilladt at anvende stille sms under den tyske lovgivning, så længe indholdet i kommunikationen ikke bliver opfanget.

Det franske politi har ikke indrømmet at man bruger teknologien, men politiet samarbejder med en leverandør af "geolocation", Deveryware. Her vil man hverken be- eller afkræfte, om at man bruger stille sms. 

I Holland har politiet brugt stille sms siden 2006. Denne teknologi bliver brugt som en del af de normale metoder til aflytning af mistænkte i sager om organiseret kriminalitet, narko og menneskehandel, og politiet har ikke brug for en separat dommerkendelse for at kunne sende stille sms. Men det hollandske politi oplyser at man kun bruger teknologien, når man allerede har etableret en aflytning af en mistænkt.

På konferencen i Berlin kunne eksperterne også fortælle, at stille sms kan anvendes til meget mere end bare at pinge en telefon. Sammen med værktøjer der er frit tilgængelige kan man benytte teknologien til at få telefonen til at foretage opkald og sende tekstbeskeder. Nogle brugere har allerede fået regninger på titusindvis af kroner for opkald til premium-tjenester i Caribien.

Karsten Nohl opfordrer teleselskaber og mobiltelefon-producenter til at bruge forbedret krypterings-teknologi til at beskytte mod denne form for angreb.

Det tyske politi er tidligere kommet i søgelyset for sin brug af den såkaldte statstrojaner, som er udviklet til at aflytte ip-telefoni - men den åbner samtidig en bagdør på computeren, så politiet kan aflytte alle former for kommunikation.




IT-JOB

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere