Artikel top billede

Din mobiltelefon kan overvåges med stille sms

En usynlig sms-besked sendt til din telefon kan bruges til at spore din færden. Tysk politi har sendt 1,7 millioner usynlige sms-beskeder i de sidste fem år.

Du kender lyden når du modtager en sms på din mobiltelefon. Men i nogle tilfælde er der slet ikke nogen lyd. Det er nemlig muligt at sende en såkaldt "Silent SMS" eller stille besked, som ikke bliver vist på telefonen. Men operatøren gemmer alligevel oplysninger om telefonens position - og det kan bruges til at følge din færden. Det fungerer næsten som en ping - man sender et signal til telefonen, som svarer tilbage og dermed afslører hvor den befinder sig.

I Tyskland har politiet indrømmet at man har brugt denne "stealthy ping" næsten 1,7 millioner gange til overvågning mellem 2006 og 2011. Et medlem af det tyske parlament fik i december sidste år politiet til at udlevere tallene, som også viser en dramatisk vækst i brugen af denne teknologi. I det seneste år er der sendt 440.000 stille sms'er.

Den stille sms er kun én af flere metoder til at overvåge mobiltelefon-brugere. En anden er den såkaldte IMSI Catcher, hvor man kan "fange" signaler fra mobiltelefoner i nærheden og dermed registrere telefonernes kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI). Den tyske forfatningsdomstol har tidligere afgjort at det er lovligt at anvende denne teknologi, fordi indholdet i kommunikationen - altså samtalerne og beskederne - ikke bliver registreret.

På hacker-konferencen Chaos Communication Congress i Berlin mellem jul og nytår blev der sat fokus på Silent SMS-teknologien. To eksperter i mobil-sikkerhed, Karsten Nohl og Luca Melette, fortalte at teknologien oprindelig er udviklet så mobil-operatørerne kan teste kvaliteten i deres netværk uden at forstyrre brugerne. Men det har vist sig, at den også er nyttig til at overvåge mistænkte.

"En mobiltelefon opdaterer sin position med regelmæssige mellemrum, men når en person bevæger sig, bliver denne information ikke opdateret med det samme. Ved at sende en stille sms kan man straks få telefonens position opdateret," forklarede Karsten Nohl.

Ligesom med IMSI Catcheren er det tilladt at anvende stille sms under den tyske lovgivning, så længe indholdet i kommunikationen ikke bliver opfanget.

Det franske politi har ikke indrømmet at man bruger teknologien, men politiet samarbejder med en leverandør af "geolocation", Deveryware. Her vil man hverken be- eller afkræfte, om at man bruger stille sms. 

I Holland har politiet brugt stille sms siden 2006. Denne teknologi bliver brugt som en del af de normale metoder til aflytning af mistænkte i sager om organiseret kriminalitet, narko og menneskehandel, og politiet har ikke brug for en separat dommerkendelse for at kunne sende stille sms. Men det hollandske politi oplyser at man kun bruger teknologien, når man allerede har etableret en aflytning af en mistænkt.

På konferencen i Berlin kunne eksperterne også fortælle, at stille sms kan anvendes til meget mere end bare at pinge en telefon. Sammen med værktøjer der er frit tilgængelige kan man benytte teknologien til at få telefonen til at foretage opkald og sende tekstbeskeder. Nogle brugere har allerede fået regninger på titusindvis af kroner for opkald til premium-tjenester i Caribien.

Karsten Nohl opfordrer teleselskaber og mobiltelefon-producenter til at bruge forbedret krypterings-teknologi til at beskytte mod denne form for angreb.

Det tyske politi er tidligere kommet i søgelyset for sin brug af den såkaldte statstrojaner, som er udviklet til at aflytte ip-telefoni - men den åbner samtidig en bagdør på computeren, så politiet kan aflytte alle former for kommunikation.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.