Artikel top billede

YouSee: Danske pirater downloader ti millioner film

En ny pirat-undersøgelse foretaget af TDC-selskabet YouSee sætter en høj - men tvivlsom - milliard-pris på danskernes piratkopiering. ComON går bag tallene.

"Rettighedshavere, producenter og statskassen bliver hvert år snydt for et meget højt trecifret millionbeløb i manglende indtægter og afgifter..."

Sådan lyder påstanden fra YouSee, der i går udsendte resultatet af en undersøgelse foretaget af analysebureauet YouGov.
Undersøgelsen konkluderer, at de ulovlige downloads har nået et så stort omfang, at værdien kan gøres op til over en milliard kroner.

YouSee sætter ganske vist ikke selv det præcise tal på omkostningerne. Tallet fremgår dog, hvis man sætter gennemsnitsprisen pr. film og tv-serie til mindst 50 kroner, hvilket man ifølge YouSee roligt kan gøre.

YouSee kan nemlig fortælle, at danskerne downloader hele ti millioner film og 11 millioner tv-serier om året - ulovligt.
Omfanget af film-pirateriet er ydermere steget betragteligt i forhold til tidligere. På et år er mængden af downloadede piratfilm vokset med 30 procent, skriver YouSee.

Men undersøgelsens konklusioner skal tages med et gran salt.

YouGov-undersøgelsen har delt de adspurgte danskere op i to grupper: pirater og ikke-pirater.

Piraterne er blevet spurgt, hvor mange film, de har downloadet, og derfra har YouSee så ekstrapoleret sig frem til det samlede antal film og tv-serier, som man mener bliver hentet ulovligt på årsbasis.

Men problemet er, at de færreste pirater kun er pirater - mange benytter sig også af lovlige tjenester.

Undersøgelsen har spurgt 1557 danskere om hvorvidt deres seneste download var ulovligt eller lovligt.

Svaret på det spørgsmål er brugt til at dele folk op i de to kategorier, men der tages ikke højde for, at mange formentlig kan høre lige godt hjemme i begge kategorier.

Lyver de lovlydige altid?
I går ud fra, at man udelukkende henter ulovligt hvis man siger
"ja" til at man har downloadet ulovligt?

"Ja. Men på samme måde ser vi bort fra, at de, der siger "nej" til at de henter noget ulovlig, formentligt (alligevel) også har et ulovligt forbrug," siger YouSees pressechef Ib Konrad Jensen.

Hvorfor?

"Af samme grund som du formoder, at dem, der har et ulovligt forbrug også har et lovligt forbrug. Vi spørger til: Hvad var din sidste handling - var den lovlig eller ulovlig. Og så laver vi...et valg. Dem, der siger, at de har handlet ulovligt, dem slår vi så over én kam og siger, det gør de konsekvent. Dem, der siger, de har handlet lovligt, det siger vi, de gør det konsekvent. Vel vidende, at der nedenunder det tal sagtens kan være nogle afvigelser," siger Ib Konrad Jensen.

Er der ikke lige lovlig meget fortolkning i den model?

"Næh, det tror jeg ikke. Vores analysechef er statistiker, og han står inde for det her. Vi ved, at det er følsomme tal," lyder det fra pressechefen.

Hvad hænger I det op på når I går ud fra, at folk, der siger de downloader lovligt, også downloader ulovligt?

"Det kan vi jo ikke sige fuldstændigt generelt, men i sådanne beregninger er der altid nogle antagelser. Du kan ikke lave det her uden antagelser. Dem, der siger, de handler ulovligt, de gør det konsekvent - det er en antagelse vi lægger ind, men vi lægger også den parallelle antagelse ind - at dem, der siger, de gør det lovligt, kun gør det lovligt. Og vi mener, at de to vægter hinanden op. Den afvigelse, de to grupper måtte have, opvejer jo hinanden," lyder forklaringen.

Men metoden er sandsynligvis tvivlsom, fordi mange pirater kan formodes at anvende lovlige tjenester ved siden af de ulovlige - et forhold som er påvist i adskellige undersøgelse om piratkopiering af musik. Omvendt kan det med god ret formodes, at der hentes relativt langt færre ulovlige film hos dem, der angiver, at de bruger lovlige tjenester.

Er det en sikker måde at kortligge det her på?

"Der er altid usikkerhed forbundet med det her. Det er ren statistik", siger Ib Konrad Jensen.

Pirateriets luftige milliard-regning

Også i den tvivlsomme ende finder man YouSees påstand for det store trecifrede millionbeløb, som piratkopieringen skulle koste rettighedshavere, producenter og statskassen.

Det er mildt sagt temmelig usandsynligt, at folk ville have købt lige så mange film, som de har downloadet gratis - et forhold, som YouSee dog godt er opmærksom på.

"En streamet film koster cirka 50 kroner pr. stk. Nogle (piratkopierede film) erstatter også en dvd, der ville koste 100 kroner. Vi sætter snittet på en halvtredser, og så ville det være lige omkring en milliard kroner. Det er igen en antagelse, som vi lægger ind. Men vi strækker det ikke så langt, så vi sætter beløb på. Vi siger bare, at det er et stort beløb, hvis det hele skulle omsættes til et lovligt forbrug," forklarer pressechefen.

Jeres undersøgelse siger ikke noget om dem, der alene downloader ulovligt fordi de film og serier, de vil se, kun er tilgængelige i ulovlige udgaver?

"Jamen det er jo også pointen med det her - at vi bliver nødt til at finde nogle modeller forretningsmæssigt", lyder svaret fra YouSee.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere