Artikel top billede

Så besværligt er det at være lovlydig filmbruger i Danmark

BLOG: Filmbranchens afvisning af lovlige tjenester som en løsning på branchens problemer har fået en af dens store kunder i tænkeboks. ComON-læser og film-samler Henrik Secher Jarlskov forklarer, hvor besværligt livet er for dem, der kun vil se film og tv efter reglerne.

Man læser i disse dage om den store konference  som filmbranchen i samarbejde med Rettigheds- alliancen benytter til at fortælle vores politikere hvor svært de har det, og hvor anderledes deres situation er, set i forhold til musikbranchen.

Før i tiden klagede de to brancher ellers altid i fælleskor omkring hvor slemt de havde det i deres stakkels monopolforretninger.

Nu er situationen dog lige så stille ved at blive anderledes for musikbranchen, der er begyndt at høste fordelene ved det Digitale Alternativ.

Det drejer sig naturligvis om de mange påståede tilfælde af piratkopiering, som udelukkende skyldes små 15-årige terrorister der ikke forstår at de frem for at downloade film ulovligt burde gå ned og låne millioner til at købe film for.

Når man læser hvordan filmbranchen nu påstår at de ikke - på samme måde som musikbranchen - er på vej til at gøre det - kan tjene på et digitalt alternativ, står jeg uforstående tilbage. Det gør jeg ikke fordi at jeg er pirat, men fordi at jeg er lovlydig kunde... Og som lovlydig kunde i Danmark har man det virkelig ikke let ved at forbruge deres varer.

Kryptering og regions-låse

Jeg har gennem tiden købt utallige film på VHS, så igen på DVD og nu igen på Blu-Ray. Hver gang er det blevet gjort sværere for mig at afspille mit lovligt købte materiale.

Med DVD dukkede kryptering op og regionslåse, som havde til sinde at gøre livet mere besværligt for mig der faktisk valgte at betale for deres produkt.

Piratkopien på nettet led ikke af disse  problemer og kunne afspilles i enhver computer og dvd-afspiller uden tanke på region eller dekryptering. Samtidig står jeg tilbage med et enkelt eksemplar, hvorimod piraten har så mange vedkommende ønsker.

Galehuset Blu-Ray

Med Blu-Ray blev det først rigtigt til et galehus. Nu tager det lang tid for filmen at indlæse (op til et 1 minut), kræver at min afspiller er forbundet til internettet og jævnligt opdateres og samtidig kræver det at mit HIFI-setup ikke har "analoge" huller... ellers kommer lyden  ikke med.

Det har naturligvis ikke forhindret piraterne i at kopiere filmene. Enhver kryptering er brudt indenfor timer efter at den er tilgængelig og tilbage står idioterne der vælger at  betale for den upraktiske løsning.

Det kræver nu en doktorgrad og et professorat på DTU for at kunne forbinde og indstille TV, Blu-Ray afspiller og forstærker så alt bare virker - hvis altså man ønsker at gå den lovlige vej. Jeg tør ikke tænke på hvad næste generation kommer til at kræve af det lovlydige folk.

Apple

Det kan ikke passe at jeg, som virkelig ønsker at forbruge deres varer, skal have så svært ved at gøre det. Alt imens Apple forsøger at gøre forbrugerteknologi mere og mere brugervenligt, forsøger filmbranchen at gøre deres produkter mere og mere forbrugerfjendlige og anklager samtidig hele brugergruppen for at være pirater.

Naturligvis ville en sådan opførsel ikke kunne fungere i et frit, fungerende marked, men det er jo heldigvis heller ikke tilfældet for dem. Man kan simpelthen ikke som forbruger sige at man ønsker at købe et bestemt produkt - sådan er deres forretningsmodel nemlig slet ikke designet.

Game of Thrones

Lad mig give et godt eksempel fra den virkelige verden på hvorfor at netop det digitale alternativ er nødvendigt for filmbranchen imens de står og forsøger at bilde vores politikere ind at det ikke vil hjælpe dem overhovedet og at det hele er piraternes skyld.

Jeg er fan af George R.R. Martin og hans bog-serie, der hedder "Song of Fire and Ice", som sidste år fik filmatiseret den første bog i serien, "Game of Thrones", i form af en TV-serie.

Den blev produceret af HBO i USA og er blevet et ret stort hit. Jeg valgte så at købe TV-serien, da den blev udgivet på Blu-Ray i slutningen af sidste år og synes godt om produktet.

Nu er Sæson 2 på vej og bliver vist på HBO fra den 1. april og ni uger frem. Jeg beslutter mig så for at jeg ønsker at se TV-serien, når den bliver vist. Det burde jo være til, da jeg gerne vil betale for at se det.

Europæiske kunder uønskede

Jeg går ind på HBO's hjemmeside og konstaterer at de ikke ønsker penge fra Europa. De vil ikke have ikke-amerikanske kunder. Nuvel, så prøver vi de steder der tilbyder digitalt alternativ: Netflix, Lovefilm (Amazon), Sputnik, YouSee, osv.

Ingen kan levere og Netflix vil heller ikke have europæiske kunder.

Hvad så med iTunes?

Jo, de viser den gerne... Hvis altså jeg boede i USA. Nå, så må man jo satse på de danske indholdsleverandører, altså CanalDigital og YouSee igennem det gammeldags TV-signal.

Der må jo være en kanal der viser TV-serien i Danmark. Det viser sig så at jeg er heldig for første gang i denne sag. Canal+ har købt serien og vil gerne vise den på Canal+ Series (dog først fra starten af maj).

Minimumkøb: 9 kanaler
Jeg kontakter derfor mit Kanaludbyder, YouSee, og får at vide, at hvis jeg vil se Canal+ Series i den periode, bliver jeg nødt til at købe en pakke med 9 kanaler i, som jeg ikke kan bruge til noget som helst - og samtidig binde mig i minimum 6 måneder.

Salgskvinden skynder sig nu at sige, at jeg skal være superglad fordi at prisen er sat ned fra 179 kroner om måneden til kun 99 kroner om måneden.

Lad mig lige forstå den her korrekt: Jeg skal betale 600 kroner for at se 10 afsnit af en TV-serie, hvor Sæson 1 koster 350 kroner på Blu-Ray, og være glad for at jeg  ikke skal betale 1000 kroner fordi at de kører kampagne?

Vi snakker om at se en enkelt TV-serie, som jeg alligevel har tænkt mig at købe på Blu-Ray, hvis kvaliteten holder samme standard som første sæson.

Pirat-fristelsen

Denne grotesk dyre mulighed er mit eneste lovlige alternativ i Danmark, som samtidig kræver, at jeg skal have et kort til mit TV eller en ekstra Boks og rekonfigurere mine kanaler på TV'et igen, igen.

Hvis jeg dog bare var pirat... Så kunne jeg ca. 15 minutter efter at afsnittet har været vist i USA gå ind på nettet og downloade afsnittet og en halv time efter ville jeg være igang med at se det.

Det er godt at vi lever i 2012 - fagre digitale verden!

Henrik Secher Jarlskov

Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens egen holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere