Artikel top billede

Unge iværksættere skal give kulturministeren nyt syn på brevmodel

Kulturminister Uffe Elbæk savner unge synspunkter til at præge debatten. Nu har han samlet et korps at fremadstormende unge. Mød dem her.

Der er udluftning i kulturministeriet.

Minister Uffe Elbæk er træt af at lytte til de samme gamle mappedyr, støvede eksperter og brancheforeninger, når han skal tage stilling til brevmodeller, piratkopiering og andre emner, der hører hjemme i hans ministerie.

Nu har han hentet hjælp til de mange svære beslutninger hos et korps af unge under 25 år.

De skal udfordre ministerens tænkning og bringe nytænkning ind i ministeriet.

"Jeg var på en konference, hvor en masse gode folk skulle rådgive mine ministerkolleger og mig. Men jeg kiggede rundt, og det gik op for mig, at selv om det er både gode og begavede mennesker, så er det de samme folk, som jeg har set for fem år siden, for 10 år siden og endda for 15 år siden, og de har diskuteret de samme tematikker og problematikker. Og så slog det mig: Hvem er den næste generation? Hvad tænker de?" siger Uffe Elbæk, der selv er 57 år.

Ikke kun brevmodel

Jobbet som ung rådgiver for Elbæk er ulønnet, og de deltagende skal mødes fire gange om året.

Oprindeligt var kun 10 personer tiltænkt en plads, men interessen for at rådgive ministeren har været så overvældende, at korpset nu består af 15 personer. Der har været 284 ansøgninger.

Hvad skal de hjælpe dig med?

"Der er en masse politiske spørgsmål, der præger kulturministeret i øjeblikket. Vi får input og rådgivning fra mange interesseorganisationer, men jeg manglede de unges stemme," siger Uffe Elbæk.

Et af de spørgsmål, der præger dit område, er brevmodellen. Får de mulighed for at præge det spørgsmål?

"Jeg ved ikke, om de specifikt kommer til at påvirke brevmodellen, men jeg skal helt klart høre deres holdning til, hvordan de tænker nye forretningsmodeller for den kreative branche, og hvordan vi skaber job i en digital tidsalder".

Dit ministerie er tidligere blevet beskyldt for at lytte lidt for meget efter rettighedshavernes behov. Er det her en måde at lave modvægt til det?

"Nej. Rettighedsorganisationer har en helt legitim stemme, og de taler derfra, hvor de står. Men jeg har bare lyst til at høre forskellige stemmer for at få et nuanceret bud. Som minister bliver man aldrig bedre end de personer, man bliver rådgivet af."

Iværksætterskat skal væk

Blandt de udvalgte rådgivere er flere med tilknytning til it-branchen. Blandt andre Niklas Stephenson, 24 år, der har stiftet flere virksomheder. Senest Firmafon.dk som var deltager i ComONs iværksætterkonkurrence.

"Jeg har meldt mig, fordi jeg har nogle stærke holdninger til digitalisering og iværksætteri, som jeg har lavet siden jeg var 16 år," siger Niklas Stephenson. 

Han er blandt andet medstifter af Memolane og tjente allerede som teenager, i sit eget bureau, penge på at lave hjemmesider.

Han er klar til at diskutere piratkopiering, brevmodeller og licenser i medieindustrien. Men et emne optager ham mest.

"Hvis jeg kan bidrage med noget, så håber jeg, det bliver afskaffelse af iværksætterskatten. Både den tidligere regering, der indførte den, og den nye, har sagt, at den er forkert. Det er innovation og nye firmaer, der skal løfte Danmark, men iværksætterskatten holder udviklingen tilbage og ødelægger den iværksætterkultur, vi blandt andet har fået op og stå i København."

"De folk, der nu har tjent penge på salget af Podio, ville være perfekte at få ud og blive angel investorer, men hvis de ejer under 10 procent af et firma, risikerer de at blive brandbeskattet med 67 procent. Det gør jo, at de ikke tør investere," siger Niklas Stephenson.

Iværksætternes århundrede

Lukas Kohrtz Kaldan på 21 år er en anden deltager. Han driver blandt andet bloggen Wonders Make Joy, der startede en principiel debat med Koda, som den unge blogger trak sejr sejrigt ud af.

"Jeg håber, at jeg kan være med til at gøre, at kultur bliver mere tilgængeligt. Både lettere at deltage i og lettere at skabe. Der er for mange steder, hvor man støder på en "mur". Man møder for hurtigt bureakratiet. Jeg er sikker på, at bureaukratiet er der af gode årsager, men der er bare for mange ting, der strander af den grund. Det er synd," siger han.

En anden deltager er Richard Trovatten på 25, der studerer "digital media management" i Manchester, men som også har iværksætter-baggrund. Se hele listen i boksen til højre.
Det er ikke noget tilfælde, at der er flere unge entreprenører udvalgt.

"Jeg mener, at det 21-århundrede er iværksætternes århundrede, og vi skal gøre alt for at fremme en klar iværksdætter kultur i vores samfund. I stedet for at man tager en uddannelse for at få et job, så skal man have lyst til at tage en uddannelse for at gå ud og skabe et job," siger kulturminster Uffe Elbæk til ComON.

Det første møde er den 8. maj.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere