Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Unge iværksættere skal give kulturministeren nyt syn på brevmodel

Kulturminister Uffe Elbæk savner unge synspunkter til at præge debatten. Nu har han samlet et korps at fremadstormende unge. Mød dem her.

Der er udluftning i kulturministeriet.

Minister Uffe Elbæk er træt af at lytte til de samme gamle mappedyr, støvede eksperter og brancheforeninger, når han skal tage stilling til brevmodeller, piratkopiering og andre emner, der hører hjemme i hans ministerie.

Nu har han hentet hjælp til de mange svære beslutninger hos et korps af unge under 25 år.

De skal udfordre ministerens tænkning og bringe nytænkning ind i ministeriet.

"Jeg var på en konference, hvor en masse gode folk skulle rådgive mine ministerkolleger og mig. Men jeg kiggede rundt, og det gik op for mig, at selv om det er både gode og begavede mennesker, så er det de samme folk, som jeg har set for fem år siden, for 10 år siden og endda for 15 år siden, og de har diskuteret de samme tematikker og problematikker. Og så slog det mig: Hvem er den næste generation? Hvad tænker de?" siger Uffe Elbæk, der selv er 57 år.

Ikke kun brevmodel

Jobbet som ung rådgiver for Elbæk er ulønnet, og de deltagende skal mødes fire gange om året.

Oprindeligt var kun 10 personer tiltænkt en plads, men interessen for at rådgive ministeren har været så overvældende, at korpset nu består af 15 personer. Der har været 284 ansøgninger.

Hvad skal de hjælpe dig med?

"Der er en masse politiske spørgsmål, der præger kulturministeret i øjeblikket. Vi får input og rådgivning fra mange interesseorganisationer, men jeg manglede de unges stemme," siger Uffe Elbæk.

Et af de spørgsmål, der præger dit område, er brevmodellen. Får de mulighed for at præge det spørgsmål?

"Jeg ved ikke, om de specifikt kommer til at påvirke brevmodellen, men jeg skal helt klart høre deres holdning til, hvordan de tænker nye forretningsmodeller for den kreative branche, og hvordan vi skaber job i en digital tidsalder".

Dit ministerie er tidligere blevet beskyldt for at lytte lidt for meget efter rettighedshavernes behov. Er det her en måde at lave modvægt til det?

"Nej. Rettighedsorganisationer har en helt legitim stemme, og de taler derfra, hvor de står. Men jeg har bare lyst til at høre forskellige stemmer for at få et nuanceret bud. Som minister bliver man aldrig bedre end de personer, man bliver rådgivet af."

Iværksætterskat skal væk

Blandt de udvalgte rådgivere er flere med tilknytning til it-branchen. Blandt andre Niklas Stephenson, 24 år, der har stiftet flere virksomheder. Senest Firmafon.dk som var deltager i ComONs iværksætterkonkurrence.

"Jeg har meldt mig, fordi jeg har nogle stærke holdninger til digitalisering og iværksætteri, som jeg har lavet siden jeg var 16 år," siger Niklas Stephenson. 

Han er blandt andet medstifter af Memolane og tjente allerede som teenager, i sit eget bureau, penge på at lave hjemmesider.

Han er klar til at diskutere piratkopiering, brevmodeller og licenser i medieindustrien. Men et emne optager ham mest.

"Hvis jeg kan bidrage med noget, så håber jeg, det bliver afskaffelse af iværksætterskatten. Både den tidligere regering, der indførte den, og den nye, har sagt, at den er forkert. Det er innovation og nye firmaer, der skal løfte Danmark, men iværksætterskatten holder udviklingen tilbage og ødelægger den iværksætterkultur, vi blandt andet har fået op og stå i København."

"De folk, der nu har tjent penge på salget af Podio, ville være perfekte at få ud og blive angel investorer, men hvis de ejer under 10 procent af et firma, risikerer de at blive brandbeskattet med 67 procent. Det gør jo, at de ikke tør investere," siger Niklas Stephenson.

Iværksætternes århundrede

Lukas Kohrtz Kaldan på 21 år er en anden deltager. Han driver blandt andet bloggen Wonders Make Joy, der startede en principiel debat med Koda, som den unge blogger trak sejr sejrigt ud af.

"Jeg håber, at jeg kan være med til at gøre, at kultur bliver mere tilgængeligt. Både lettere at deltage i og lettere at skabe. Der er for mange steder, hvor man støder på en "mur". Man møder for hurtigt bureakratiet. Jeg er sikker på, at bureaukratiet er der af gode årsager, men der er bare for mange ting, der strander af den grund. Det er synd," siger han.

En anden deltager er Richard Trovatten på 25, der studerer "digital media management" i Manchester, men som også har iværksætter-baggrund. Se hele listen i boksen til højre.
Det er ikke noget tilfælde, at der er flere unge entreprenører udvalgt.

"Jeg mener, at det 21-århundrede er iværksætternes århundrede, og vi skal gøre alt for at fremme en klar iværksdætter kultur i vores samfund. I stedet for at man tager en uddannelse for at få et job, så skal man have lyst til at tage en uddannelse for at gå ud og skabe et job," siger kulturminster Uffe Elbæk til ComON.

Det første møde er den 8. maj.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.