Artikel top billede

Forsker: Her er det mest markante ved CSC-konflikten

Prosas mistede ret til at forhandle overenskomst var blandt de mest opsigtsvækkende ting under CSC-konflikten, mener forsker.

Læs også:

Disse magtforhold skabte kæmpe konflikt hos CSC.

Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.

En forsker har undersøgt om den store CSC-konflikt var et brud med den såkaldt danske model, hvor arbejdsmarkedets parter langt hen af vejen selv klarer deres forhold.

Det var den ikke, lyder konklusionen hos adjunkt Anna Ilsøe fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Konklusionen kommer efter, at hun har brugt måneder på at interviewe 10 personer, der har været tæt på konflikten og tæsket aftaleudspil og papirer fra konflikten igennem.

Konfliktens parter har fulgt de domme, der er blevet afgivet i arbejdsretten undervejs, og de har overordnet set fulgt de spilleregler, der nu engang er stillet op for konflikt på det danske arbejdsmarked, forklarer hun.

Svært ved at finde konsensus

Prosas overenskomster på CSC afveg dog på to punkter fra det typiske billede i den danske model, hvilket kan være med til at forklare, at det endte i konflikt frem for forlig.

"For det første var der en stor forskel i forhandlingsstyrken mellem de to parter, og de havde derfor svært ved udvikle konsensus i forhandlingerne."

For det andet, var der, ifølge adjunkten, tale om såkaldte virksomhedsoverenskomster, hvor man ikke forhandler og aftaler noget på et større område, som eksempelvis en sektor eller en branche.

Læs mere om årsagerne til konflikten her.

Hårdt slag for fagforening

Rent historisk betragtet er det mest markante ved konflikten dog, ifølge adjunkten, at den ender med en frigørelse fra overenskomsten.

Der findes ikke mange eksempler på, at danske arbejdsgivere ender med at frigøre sig fra overenskomsten, og fagforeningen på den måde mister overenskomstretten, forklarer hun.

"Det er nok det mest opsigtvækkende ved hele konflikten, at fagforeningen ender med at miste retten til at forhandle overenskomst. Det er et hårdt slag for en fagforening" siger Anna Ilsøe.

Du kan læse hele Anna Ilsøe redegørelse om konflikten her.

Læs også:

Disse magtforhold skabte kæmpe konflikt hos CSC.

Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere