Artikel top billede

Twitters domæner sejler i Norden

Twitter betaler for domæner i Norden - men sender trafikken videre.

Hvis man klikkede sig ind på Twitter.dk i går, havnede man langt fra den populære tjeneste. Nemlig hos den danske billedtjeneste X.dk. Til trods for at Twitter ejer og betaler for domænet - og har gjort det i lang tid.

Domænet ligger på navneservere hos DanDomain.

Hvorfor sender hosting-udbyderen trafikken videre til den forkerte kunde? Fordi de ikke fik besked om det. Sådan er det nemlig med .dk-domæner.

"Problematikken er, at ham, der er kunde hos os (indehaveren af X.dk, red,) registrede domænet Twitter.dk som den første nogensinde i 2007. Der købte han også rettighederne til at rette i DNS-zonen. Det, der så formentlig er sket, er, at han sikkert er blevet bedt om at overdrage sine rettigheder til Twitter," forklarer salgs- og marketingchef hos DanDomain, Martin Lausen. 

"Efter endt registrering første gang, varetager DK Hostmaster alene vedligehold af WHOIS/registrant detaljer på alle deres domæner, og formidler ikke ændringer eller overdragelser videre til registratorer. Men på grund af den måde, som DK Hostmaster styrer tingene på i Danmark, så får vi ikke dette at vide".

Domæner som .com og .net har DanDomain indarbejdede procedurer for, og den samme situation vil ikke kunne ske, fordi firmaet selv vedligeholder data ved registry.

"Et domæne kan i teorien skifte ejer 20 gange, uden at vi får det at vide, selvom det ligger på vores navneserver. Så i dette tilfælde er det et sammenfald af to ting. For det første er vi ikke vidende om overdragelse og skift for ejerskab af .dk domæner, og for det andet har Twitter ikke flyttet domænet væk fra vores navneserver.

Twitter har sovet i timen

ComON har bedt Twitters domænebureau, Melbourne IT DBS, forklare, hvorfor det forvalter Twitters online-tilstedeværelse på den måde. Vi har ikke fået svar, men tilsyneladende har de læst vores mail, for inden det sidste punktum var sat i denne artikel, blev fejlen rettet, og Twitter.dk henviser nu til Twitter.com.

Men der er også behov for svenske journalister til at minde Melbourne IT DBS om at gøre deres arbejde. For i Sverige er situationen ikke ulig den danske. Twitter betaler for Twitter.se. Men domænet er ikke aktiveret.
 
I Norge, Island og Finland har firmaet tilsyneladende end ikke valgt at købe domænerne.

Danske X.dk, der har nydt godt af vildfarne besøgende fra Twitter.dk, forklarer, at domænet twitter.dk altid har været redirected til x.dk. Også før den amerikanske gigant bad om at få overdraget domænenavnet.

"Domænet blev overdraget og vi har ingen kontrol over hverken domæne eller DNS. Det må være en forglemmelse fra deres side, at få ændret info," skriver en talsmand for x.dk til ComON.


Jesper Knudsen, der er direktør i domænerådgivningsfirmaet Brand IT, og selv har en fortid i Melbornes IT DBS, siger: 

"Man kunne måske sige, at han burde måske have gjort opmærksomhed på det, for han ved jo godt, at han får trafik og måske tjener penge. Men der er ingen tvivl om, at det 100 procent er Melbournes ansvar".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere