Artikel top billede

Twitters domæner sejler i Norden

Twitter betaler for domæner i Norden - men sender trafikken videre.

Hvis man klikkede sig ind på Twitter.dk i går, havnede man langt fra den populære tjeneste. Nemlig hos den danske billedtjeneste X.dk. Til trods for at Twitter ejer og betaler for domænet - og har gjort det i lang tid.

Domænet ligger på navneservere hos DanDomain.

Hvorfor sender hosting-udbyderen trafikken videre til den forkerte kunde? Fordi de ikke fik besked om det. Sådan er det nemlig med .dk-domæner.

"Problematikken er, at ham, der er kunde hos os (indehaveren af X.dk, red,) registrede domænet Twitter.dk som den første nogensinde i 2007. Der købte han også rettighederne til at rette i DNS-zonen. Det, der så formentlig er sket, er, at han sikkert er blevet bedt om at overdrage sine rettigheder til Twitter," forklarer salgs- og marketingchef hos DanDomain, Martin Lausen. 

"Efter endt registrering første gang, varetager DK Hostmaster alene vedligehold af WHOIS/registrant detaljer på alle deres domæner, og formidler ikke ændringer eller overdragelser videre til registratorer. Men på grund af den måde, som DK Hostmaster styrer tingene på i Danmark, så får vi ikke dette at vide".

Domæner som .com og .net har DanDomain indarbejdede procedurer for, og den samme situation vil ikke kunne ske, fordi firmaet selv vedligeholder data ved registry.

"Et domæne kan i teorien skifte ejer 20 gange, uden at vi får det at vide, selvom det ligger på vores navneserver. Så i dette tilfælde er det et sammenfald af to ting. For det første er vi ikke vidende om overdragelse og skift for ejerskab af .dk domæner, og for det andet har Twitter ikke flyttet domænet væk fra vores navneserver.

Twitter har sovet i timen

ComON har bedt Twitters domænebureau, Melbourne IT DBS, forklare, hvorfor det forvalter Twitters online-tilstedeværelse på den måde. Vi har ikke fået svar, men tilsyneladende har de læst vores mail, for inden det sidste punktum var sat i denne artikel, blev fejlen rettet, og Twitter.dk henviser nu til Twitter.com.

Men der er også behov for svenske journalister til at minde Melbourne IT DBS om at gøre deres arbejde. For i Sverige er situationen ikke ulig den danske. Twitter betaler for Twitter.se. Men domænet er ikke aktiveret.
 
I Norge, Island og Finland har firmaet tilsyneladende end ikke valgt at købe domænerne.

Danske X.dk, der har nydt godt af vildfarne besøgende fra Twitter.dk, forklarer, at domænet twitter.dk altid har været redirected til x.dk. Også før den amerikanske gigant bad om at få overdraget domænenavnet.

"Domænet blev overdraget og vi har ingen kontrol over hverken domæne eller DNS. Det må være en forglemmelse fra deres side, at få ændret info," skriver en talsmand for x.dk til ComON.


Jesper Knudsen, der er direktør i domænerådgivningsfirmaet Brand IT, og selv har en fortid i Melbornes IT DBS, siger: 

"Man kunne måske sige, at han burde måske have gjort opmærksomhed på det, for han ved jo godt, at han får trafik og måske tjener penge. Men der er ingen tvivl om, at det 100 procent er Melbournes ansvar".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere