Artikel top billede

Bånddrevet fylder 60 år

Det første magnetiske bånddrev havde plads til 2,5 MB. IBM sælger stadig bånddrev 60 år senere, men kapaciteten er blevet noget større.

For 60 år siden kom IBM med det første kommercielle computerdrev til magnetbånd. I anledning af jubilæet for den gamle båndteknologi har IBM udarbejdet en infografik, der illustrerer den dramatiske udvikling på området.

Det første bånddrev, IBM 726, var på størrelse med et skab og brugte et bånd med en samlet længde på 720 meter. Kapaciteten på et enkelt bånd var på 1,4 MB - først 30 år kom den lille diskette, som havde samme lagerplads.

I 1984 sendte IBM de første båndkassetter på markedet, og der kom et utal af forskellige formater og teknologier i løbet af de efterfølgende år: Half Inch, Quarter Inch Cartridges, Mini QIC's, Helican Scan, 4 mm, 8 mm, Digital Linear Tape (DLT), Super-DLT, ADR, DDS, Mammoth, SLR, Travan, VXA, AIT (Advanced Intelligent Tape), Super-AIT og mange flere.

Denne jungle af formater blev tyndet ud efter lanceringen af LTO (Linear Tape Open) som standardiseret teknologi for magnetbånd omkring årtusindskiftet. HP, Seagate og IBM gik sammen om støtte teknologien.

IBM sælger stadig bånddrev 60 år efter introduktionen af det oprindelige produkt. Flagskibet IBM TS1140 har plads til 4 TB data. Det er to millioner gange mere end den gamle 726-model. Samtidig er bånddrevet både mindre og lettere.

Men udviklingen stopper ikke her. Der forskes stadig i nye teknologier til de magnetiske læsehoveder, som skal gøre kapaciteten meget større i de kommende år.  

Der er altså stadig liv i magnetbåndet og det har flere fordele i forhold til andre lager-teknologier. Det holder i op til 30 år og egner sig dermed perfekt til langtids-lagring af data. De fleste elektroniske lagermedier har nemlig en meget begrænset holdbarhed.

Strømforbruget er også lavere end til harddiske, men til gengæld tager det meget længere tid at skrive og læse data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere