Artikel top billede

Sophos mener at Flame er røg uden ild

Er Flame virkelig den værste virus nogensinde? Sophos mener at det er en storm i et glas vand.

To af de store antivirus-firmaer skændes nu om, hvorvidt Flame er en stor trussel mod verdens internet-brugere - eller bare endnu en uinteressant trojaner. Kaspersky Labs kom i denne uge med advarslen om Flame, der beskrives som det mest komplekse malware nogensinde. Flame er meget større end Stuxnet, lyder advarslen, og det kan bruges til at udspionere og angribe kritisk infrastruktur.

Ifølge Reuters har FN-organisationen ITU ligefrem planer om at udsende en skarp advarsel til sine medlemsstater.

"Det er den mest alvorlige cyber-advarsel som vi nogensinde har sendt ud," siger Marco Obiso, der koordinerer cybersikkerhed hos ITU i Geneve.

Men det hele er måske bare en storm i et glas vand. Hos en af Kaspersky Labs' konkurrenter, Sophos, har man svært ved at se det farlige i Flame.

Er Flame "større" end Stuxnet? Ja, uden tvivl, den fylder næsten 20 MB. Men størrelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med farlighed. Det er risikoen for at blive inficeret, der er vigtig.

Indtil videre er der kun fundet 1-200 Flame-inficerede maskiner, de fleste i Mellemøsten. Det skal sammenlignes med, at Flashback-trojaneren til Mac har inficeret mere end en halv million computere.

Sophos peger på, at alle de seneste års store udbrud - Conficker, Sasser, Sobig, Code Red - har ramt mange flere computere end Flame.

"Man bør huske at det er meget meget lettere at skrive beskyttelse mod et stykke malware end at analysere hvad det faktisk foretager sig," skriver Sophos.

De fleste antivirus-programmer er nu blevet opdateret, så de kan genkende Flame, så et større udbrud skulle være usandsynligt.

Kaspersky fortæller at Flame er i stand til at tage og gemme screenshots, der lagres i et komprimeret format og sendes tilbage til kontrolserverne. Den tager især screenshots, når man bruger instant messaging, og den bruger computerens mikrofon til at optage lyd, som også sendes tilbage. Hele overførslen bliver krypteret med SSL.

Men det er ikke i sig selv nogen stor revolution, mener Sophos - mange malware-programmer gør nogenlunde det samme.

"Lad os lige få sat tingene i perspektiv. De andre malware-programmer der ligger derude er sandsynligvis en større trussel mod din computer," skriver Sophos.

Men antivirus-leverandøren tilføjer dog, at Flame sandsynligvis er udviklet af en eller anden stat - ligesom Stuxnet, som menes at være rettet mod Iran.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere